Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Σχεδόν κανένας νέος στην Ισλανδία δεν πιστεύει ότι ο Θεός έφτιαξε το σύμπαν


Σχεδόν κανένας Ισλανδός κάτω των 34 ετών δεν πιστεύει ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε από κάποιον θεό, δείχνει νέα δημοσκόπηση της Gallup International και του WI Network. Ακόμα, το 54% δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κάποια θρησκεία, τη στιγμή που το 1996 το ποσοστό άγγιζε το 87%.

Τι άλλαξε όμως μέσα σε είκοσι χρόνια;

Τα ποσοστά των άθεων στην Ισλανδία είναι άξια προσοχής, ιδιαιτέρως εάν συγκριθούν με εκείνα άλλων χωρών. Σε διεθνές επίπεδο, όσοι είναι κάτω των 34 είναι στατιστικά πιο θρησκευόμενοι σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία, ειδικά στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όπου οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι ανήκουν σε κάποια θρησκεία. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση της Gallup που έλαβε χώρα το 2014, το 28% των νέων 18 με 29 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πιστεύουν ότι ο Θεός δημιούργησε τους ανθρώπους στην σημερινή τους μορφή πριν 10.000 χρόνια. Πολλοί από αυτούς όμως πίστευαν στην θεωρία της «Μεγάλης Έκρηξης», γεγονός που δείχνει τις μπερδεμένες αντιλήψεις που έχουν οι νέοι Αμερικανοί λόγω των διαφορετικών επιρροών.

Σύμφωνα με τον Bjarni Jonsson, διευθυντή της ΜΚΟ «Σύνδεσμος Ηθικών Ανθρωπιστών Ισλανδών», η παιδεία και η προαγωγή της ελευθερίας της σκέψης βοήθησαν στην εκκοσμίκευση των νέων της χώρας. Όπως όμως αναφέρει η Washington Post, η Ευαγγελική Λουθερανική Εκκλησία συνεχίζει να έχει ισχύ στην Ισλανδία. Η Solveig Anna Boasdottir, καθηγήτρια στο Τμήμα Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας τόνισε ότι το 40% των νέων Ισλανδών δηλώνουν χριστιανοί. Παρόλα αυτά κανένας δεν πιστεύει ότι ο θεός δημιούργησε τη γη.

«Οι επιστημονικές είναι ευρέως αποδεκτές από τους νέους και μεγάλους. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επηρεάζεται η πίστη των ανθρώπων», είπε.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 το 75% των πολιτών ήταν εγγεγραμμένοι στη Ευαγγελική Λουθερανική Εκκλησία. Παρ' όλα αυτά, φέτος, μόλις το 54% των νέων δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κάποια θρησκεία. Αυτό συμβαίνει επειδή μέχρι το 2013 τα παιδιά εγγράφονταν αυτομάτως στην εκκλησία που ανήκε η μαμά τους.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου