Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Νέα κυβέρνηση "μνημονιακών" κομμάτων: Κίνδυνος για την εσωτερική ασφάλεια

O κίνδυνος η επομένη των εκλογών να βρει την χώρα με «μία από τα ίδια» από πολιτικής άποψης δηλαδή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, περιγράφεται σε δύο εκθέσεις χρηματοοικονομικών κολοσσών της Nomura και της η Goldman Sachs (η οποία κατονομάστηκε ως «παγκόσμια κυβέρνηση» από την Λεπέν στη Γαλλία).

Συγκεκριμένα η Goldman Sachs αναφέρει ότι το bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα μπορεί να δώσει την διακυβέρνηση της χώρας και πάλι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την τοποθέτηση «έμπειρων, με ισχυρό τεχνικό υπόβαθρο, μεταρρυθμιστική  νοοτροπία και αξιοπιστία πολιτικούς», όπως ο Ε.Βενιζέλος, ο Φ.Σαχινίδης, ο Γ.Κουτρουμάνης, η Α.Διαμαντοπούλου κλπ.


Βέβαια και οι δύο σημειώνουν ότι για να σχηματιστεί ισχυρή κυβέρνηση θα χρειαστεί να συγκεντρωθούν επάνω από 160 έδρες από τα δύο κόμματα (οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τους δίνουν μαζί περί τις 155 έδρες).

Πάντως υπάρχουν δυνάμεις, όπως το ΛΑΟΣ, το οποίο αν καταφέρει την Βουλή μπορεί να συνεισφέρει τις περίπου 10 έδρες του σε ένα δοκιμασμένο σχήμα συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χωρίς να λογαριάζουμε τις έδρες της Δημοκρατικής Αριστεράς οι οποίες έχουν έντονα «πράσινο» χρώμα λόγω κομματικού προηγούμενου των περισσότερων υποψηφίων της.


Από εκεί και πέρα ο κίνδυνος είναι ένα κυβερνητικό σχήμα, τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ) που μάξιμουμ θα συγκεντρώνουν το 40% του ποσοστού των ψήφων θα δώσει μία ίδια κυβέρνηση με την σημερινή και μάλιστα με πρωθυπουργό τον Λ.Παπαδήμο, τον οποίο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ουσιαστικά «ονομάτισε» ως νέο πρωθυπουργό σε μια δεύτερη ωμή παρέμβασή της στα ελληνικά πολιτικά πράγματα και τον «φωτογράφισε» ως «καταλληλότερο να ηγηθεί αυτής τον κύριο Παπαδήμο», μιλώντας την Μεγάλη Πέμπτη στο ινστιτούτο Brookings.


Αυτό που με παροιμιώδη αυτοσυγκράτηση των πολιτών έχει αποφύγει η χώρα από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα, δηλαδή ένα κλίμα εξέγερσης και απείθειας, με βίαιες ενέργειες κατά οποιουδήποτε συμβολίζει την εξουσία, θα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί.


Λίγοι γνωρίζουν ότι η αυτοκτονία του 77χρονου στο Σύνταγμα και τα όσα ακολούθησαν με κορυφαίο γεγονός την επίθεση πολιτών κατά του ειδικού φρουρού, είχαν καταλυτικό ρόλο στην απόφαση άμεσης διενέργειας εκλογών και να ξεχαστούν οι όποιες σκέψεις για επιμήκυνση του χρόνου για την διενέργεια εκλογών.

Κάποιοι στην κυβέρνηση Παπαδήμου αρνήθηκαν να βάψουν τα χέρια τους με αίμα και προτίμησαν να ακούσουν την λαϊκή απαίτηση. Κάτι που όμως θα είναι αναπόφευκτο, αν με διάφορα τρικ καταφέρουν οι μνημονιακοί να σχηματίσουν ισχυρή κυβέρνηση, όντας μειοψηφία…

Αν δεν εκφραστεί η λαϊκή βούληση με άμεση αλλαγή πολιτικής, από το φθινόπωρο, ίσως και πιο σύντομα θα αρχίσουν να θερίζουν θύελλες οι οποίες θα κάνουν την σημερινή κοινωνική αναταραχή να μοιάζει με την κοινωνική ηρεμία προαστείου της Ζυρίχης. Και τότε κανείς και τίποτα δεν θα μπορέσει να ελέγξει την οργή των πολιτών...



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου