Ονόματα, διευθύνσεις, αριθμοί πιστωτικών καρτών και τηλεφώνου, ιατρικές πληροφορίες και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως εθνοτική καταγωγή, θρησκευτικές πεποιθήσεις, ακόμα και σεξουαλικός προσανατολισμός, είναι οι πληροφορίες στις οποίες θα αποκτήσουν πρόσβαση οι ΗΠΑ.
Στα δεδομένα των Ευρωπαίων ταξιδιωτών υπερατλαντικών ταξιδιών, στα οποία περιλαμβάνονται ακόμα και ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, θα έχουν πρόσβαση οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο όνομα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η αμφιλεγόμενη συμφωνία επικυρώθηκε χθες στο Στρασβούργο με 409 ψήφους υπέρ (226 κατά, 33 αποχές) έπειτα από μήνες έντονης πολεμικής και διχασμού μεταξύ των ευρωβουλευτών και αναμένεται η τελική έγκρισή της στις 26 Απριλίου.
Οι αμερικανικές αρχές θα διατηρούν τους φακέλους των επιβατών σε ενεργή βάση δεδομένων για πέντε έτη (με εξαίρεση τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τα οποία θα πρέπει να διαγράφονται εντός ενός μήνα), ενώ μετά τους πρώτους έξι μήνες αυτής της περιόδου, τα δεδομένα θα «αποπροσωποποιούνται», δηλαδή θα κωδικοποιούνται. Μετά την παρέλευση της πενταετίας θα τίθενται σε «αδρανή βάση δεδομένων» για 10 χρόνια, αλλά και μετά την περίοδο αυτή θα διατηρούνται κάποια αλλά εντελώς ανώνυμα. Στη συμφωνία υπάρχει ακόμη πρόβλεψη ότι, σε περίπτωση κατάχρησης, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ασκήσει προσφυγή με βάση το αμερικάνικο Δίκαιο, όχι το ευρωπαϊκό. Οι ευρωβουλευτές δεν ενέκριναν ψήφισμα να τεθεί η νομιμότητα της συμφωνίας υπό την κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η συμφωνία επετεύχθη μετά από πολύμηνες διαμάχες και ενδεικτική του διχασμού είναι η δήλωση της εισηγήτριας της έκθεσης, της Ολλανδής ευρωβουλευτού των Φιλελευθέρων Σοφί ιντ Βελντ, η οποία αφαίρεσε το όνομά της από αυτήν: «Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν αντανακλά τις συστάσεις που έκανα. Γι' αυτό και επιλέγω να αποστασιοποιηθώ από αυτή.
Προς μεγάλη μου απογοήτευση μετά από 9 χρόνια διαπραγματεύσεων με τους στενότατους φίλους και συμμάχους μας, τις ΗΠΑ, καταλήξαμε σε συμφωνία με περιορισμένη υποστήριξη από ένα διχασμένο Κοινοβούλιο». Η αρμόδια κοινοτική επίτροπος, Σεσίλια Μάλμστρεμ, υποστήριξε ότι τα δεδομένα θα χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη τρομοκρατικών και άλλων διασυνοριακών εγκλημάτων.
Τη συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί επισήμως από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαιρέτισαν οι ΗΠΑ μέσω της ανακοίνωσης του πρεσβευτή Ουίλιαμ Κέναρντ: «Οι ΗΠΑ χειροκροτούν την υιοθέτηση από το Ευρωκοινοβούλιο της συμφωνίας, ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την ΕΕ που θα επιτρέψει να υπάρξει εγγύηση της ασφάλειας των ταξιδιωτών».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου