Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012

Bloomberg: Πιθανή έξοδος Ελλάδας από το ευρώ μετά τις εκλογές


Την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ λόγω του αποτελέσματος των επερχόμενων κοινοβουλευτικών εκλογών, εγείρει με τίτλο άρθρου του το πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνοντας την πιθανή ανάγκη σχηματισμού μίας κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Βασιζόμενο στη δημοσκόπηση της Public Issue για τον ΣΚΑΪ, το διεθνές πρακτορείο προβλέπει πως η ΝΔ θα κερδίσει 104 έως 112 έδρες στη βουλή, ενώ το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αποσπάσει 34 έως 42 έδρες. Συνεπώς, συνεχίζει το Bloomberg, τυχόν συνεργασία ανάμεσα στα δύο κόμματα ενδέχεται να επαρκέσει για τη δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Η δημοσκόπηση καταδείκνυε την πιθανή είσοδο εννέα κομμάτων στο κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων σχηματισμών που επιζητούν την καταβολή γερμανικών αποζημιώσεων, την ακύρωση των Μνημονίων και την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Προκειμένου να επιτευχθεί η πολιτική νομιμοποίηση της εκλεγείσας κυβέρνησης, «η διαφορά υποστήριξης πρέπει να είναι ισχυρή», σχολίασε η οικονομολόγος Σάρα Χιούιν. «Η ψηφοφορία όμως αναμένεται να είναι κλειστή, με την υποστήριξη για τα μειοψηφούντα κόμματα να κρατά», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τη συντάκτρια του άρθρου, οι έλληνες ουσιαστικά βρίσκονται διχασμένοι ανάμεσα στην επιθυμία τους να παραμείνουν στο κοινό νόμισμα και την εξάντλησή που βιώνουν λόγω των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί κατά την τελευταία τετραετία.

Παρά τις θυσίες, αναφέρει το skai.gr, η ελληνική οικονομία προβλέπεται ότι θα υποστεί ύφεση για το πέμπτο διαδοχικό έτος κατά το 2012, με τη συρρίκνωση να πλησιάζει το 5% του ΑΕΠ. Η ανεργία κινείται στο 19%, ενώ η νεανική ανεργία ξεπερνάει πλέον το 50%.

Το κείμενο του πρακτορείου Bloomberg αντανακλά την αβεβαιότητα με την οποία αντιλαμβάνονται οι διεθνείς χρηματαγορές το άμορφο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, ιδιαίτερα δεδομένης της αποδυνάμωσης των κεντρώων κομμάτων και του ενισχυμένου ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου