Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Επιστημονικές αμφιβολίες για την μοναδικότητα των δακτυλικών αποτυπωμάτων


Σάλο έχει προκαλέσει στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωση επιστήμονα του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, ο οποίος αμφισβητεί την αξιοπιστία των δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Συγκεκριμένα, ο Μάικ Σίλβερμαν,  σύμφωνα με την Daily Mail, υποστηρίζει ότι τα δαχτυλικά αποτυπώματα μπορεί να είναι ένας ελαττωματικός τρόπος προσδιορισμού των εγκληματιών, καθώς δεν είναι και τόσο... μοναδικά.

Ο Σίλβερμαν θεωρεί ότι το ίδιο δαχτυλικό αποτύπωμα, αν το δει κανείς σε δυο διαφορετικές εκτυπώσεις θα διαπιστώσει ότι δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Αυτό, λέει, μπορεί να διαπιστωθεί ακόμη και αν το δαχτυλικό αποτύπωμα ληφθεί με διαφορά λίγων δευτερολέπτων.

«Το δαχτυλικό αποτύπωμα δεν είναι τέλειο, ειδικά σε ένα σκηνικό εγκλήματος. Θα μπορούσε το δάχτυλο να είναι βρώμικο, ή γεμάτο μουτζούρες αλλοιώνοντας ουσιαστικά το αποτέλεσμα», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι δεν έχουν ληφθεί τα δαχτυλικά αποτυπώματα όλων των ανθρώπων που κατοικούν στη Γη και έτσι δεν είναι δυνατό να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν δύο ίδια δαχτυλικά αποτυπώματα διαφορετικών ανθρώπων, ενώ τέλος λέει ότι εσφαλμένα στοιχεία δακτυλικών αποτυπωμάτων, έχουν σε αρκετές περιπτώσεις συνδέσει αθώους με ποινικές υποθέσεις.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου