Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Τι γυρεύει ο Σόρος στην Αθήνα;

       
Δείπνο με 60 πολιτικούς, επιχειρηματίες και εφοπλιστές – Τα μυστικά ραντεβού και τα deals που θέλει να κλείσει ο διεθνής κερδοσκόπος.


«Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;» αναρωτιούνται πολλοί μετά τις συχνές επισκέψεις και επαφές που έχει με έλληνες πολιτικούς και επιχειρηματίες ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζόρτζ Σόρος.

Μία από τις τελευταίες κρυφές του επαφές έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη όπου συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε «μυστικό δείπνο» που έγινε στο ballroom κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας.

Ο παλιός γνώριμος και φίλος του Γιώργου Παπανδρέου ήρθε για δέκα περίπου ώρες στην Ελλάδα και μέσα σε αυτό το διάστημα κατάφερε να δει μια πλειάδα πολιτικών και επιχειρηματιών, κατά κύριο λόγο εφοπλιστών!

Το περιεχόμενο των συναντήσεων του κρατείται – όπως είναι αναμενόμενο – ως επτασφράγιστο μυστικό, όμως είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο γνωστός κερδοσκόπος δεν ήρθε τυχαία.

Παρά το γεγονός πως το όλο happening επιχειρήθηκε να κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο, δύο εφημερίδες – το ΠΑΡΟΝ και το Έθνος- δημοσίευσαν λεπτομέρειες τόσο για αυτά που είπε ο κ. Σόρος όσο και για το ποιοι βρέθηκαν στη δεξίωση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στην συνάντηση πήραν μέρος κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, τραπεζίτες, διακεκριμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αρκετοί εφοπλιστές!

Το δείπνο κράτησε περίπου 2:30 ώρες και ο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής, μίλησε για μισή ώρα και στη συνέχεια ζήτησε να τον δικαιολογήσουν που φεύγει, αλλά όπως τόνισε είχε μία σημαντική τηλεδιάσκεψη να παρακολουθήσει.
Πριν το δείπνο, ο κ. Σόρος είχε συναντήσεις με Έλληνες πολιτικούς και επιχειρηματίες και σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτός από τις γενικές ερωτήσεις, ο Τζορτζ Σόρος έκανε και εξειδικευμένες ερωτήσεις που φανέρωναν ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επενδύσεων στη χώρα μας.

Ακόμα βέβαια δεν έχει αποκαλυφθεί ποιος διοργάνωσε το «μυστικό δείπνο», ποιος έστειλε τις προσκλήσεις όσων παραβρέθηκαν και γιατί απουσίαζαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Τζορτζ Σόρος μίλησε για το πρόβλημα των τραπεζών όταν υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις. Είπε ότι δεν πιστεύει στον ευρωπαϊκό κεντρικό μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών καθώς η δική του ανάλυση λέει ότι δεν θα δουλέψει σωστά, αφού εκτιμά ότι θα ανακατεύονται οι πολιτικοί.

Πάντως, στην τοποθέτησή του εξέπληξε, καθώς υποστήριξε ότι το ευρώ θα μείνει όρθιο, ενώ παλαιότερα πίστευε ότι η ευρωζώνη δεν θα αντέξει.

Ο μεγαλοεπενδυτής, τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα προάγουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη και εξέφρασε τους φόβους του που προκύπτουν από τον αποπληθωρισμό. Σημείωσε ακόμη ότι το ισχυρό ευρώ πλήττει τις εξαγωγές, και επομένως την ευρωπαϊκή οικονομία και διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα αντισταθμίσουν την απώλεια των εισοδημάτων των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο κ. Σόρος απέφυγε πάντως να αναφερθεί στην πορεία της ελληνικής οικονομίας παρά το γεγονός ότι ρωτήθηκε επανειλημμένα. Προφανώς και δεν είναι στις άμεσες ευαισθησίες του τα θέματα που αφορούν τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι έλληνες πολίτες.

Οι βασικές ανησυχίες του κινούνται γύρω από τις εκλογές, τόσο για το ευρωκοινοβούλιο, όσο και για τις δημοτικές εκλογές. Άλλωστε, βοά η «δημοσιογραφική πιάτσα» για τις ιδιαίτερες συμπάθειες που δείχνει σε συγκεκριμένους υποψηφίους μεγάλων δήμων της χώρας, τους οποίους στηρίζει «παντοιοτρόπως»!




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου