Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Newsweek: Η Τέχνη του οικονομικού πολέμου της Δύσης στην Ρωσία


Ο οικονομικός πόλεμος της Δύσης με τη Μόσχα και ο Παγκόσμιος απόλυτος έλεγχος στη Νέα Τάξη Πραγμάτων

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών



Μόλις πριν από 15 χρόνια, υλοποιήθηκε η ιδέα που προσδιόριζε ότι το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, θα είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Ο κυβερνητικός αυτός οργανισμός, έχει αναπτύξει από τότε ένα εντελώς νέο και πανίσχυρο «οπλοστάσιο», που ευρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε αμερικανού Προέδρου, αναφέρει άρθρο του Newsweek, αφιερωμένο από τους δημοσιογράφους Leah McGrath Goodman και Linnli Browning.

«Σημείο Ελέγχου» σε αυτήν την νέα μορφή «οικονομικού πολέμου», που αποτελεί παράλληλα ένα από τα κύρια όπλα του οπλοστασίου αυτού, είναι το τμήμα «Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών και Μελέτης της παγκόσμιας τρομοκρατίας» (Γραφείο Τρομοκρατίας και Οικονομικών Πληροφοριών, TFI).

«Μην αφήνετε τα ονόματα να σας μπερδεύουν» γράφουν οι δημοσιογράφοι του περιοδικού. Αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα γνωστά τμήματα του Γενικού Λογιστηρίου των ΗΠΑ, που δημιουργήθηκε με την έγκριση του Κογκρέσου, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έχοντας αναλάβει να αντιμετωπίσει όχι μόνο την παγκόσμια τρομοκρατία, αλλά και το «κυνήγι» των παράνομων υπεράκτιων «ταμειακών ροών» και εταιρειών «φαντασμάτων», που δρουν ανά τον πλανήτη.
Χρησιμοποιεί από πλευράς οργάνωσης, τεχνολογίας, προσωπικού και μέσων, την «τελευταία λέξη» της τεχνολογίας, πραγματοποιώντας «επιθέσεις» σε προσεκτικά επιλεγμένους στόχους, με συνδέσεις προς «εχθρικές κυβερνήσεις», αναφέρει το Newsweek.

Στην μαύρη λίστα του αυτό το διάστημα, το τμήμα αυτό, εμπεριέχει οικονομικούς στόχους, με σκοπό την παράλυση των χρηματοοικονομικών πράξεων του «εσωτερικού κύκλου» του ρώσου προέδρου Β. Πούτιν, από την στιγμή που τα ρωσικά στρατεύματα μετακινήθηκαν στην χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία αποτέλεσε στην ουσία, «το εργόχειρο» της TFI. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οδήγησε μέσω της TFI την Ρωσία, σε σοβαρές διαταραχές των οικονομικών συναλλαγών και θεμάτων. Όπως την τοποθέτηση στην μαύρη λίστα κατηγορούμενων, σαν τον Ρώσο πολυεκατομμυριούχο Timchenko και την τράπεζα «Russia».

«Από τη στιγμή που στη μαύρη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών, βρεθεί ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δεν μπορεί πλέον να ασκεί τις δραστηριότητές του σε δολάρια ΗΠΑ, τα οποία, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, εμπλέκονται στο 87% των παγκόσμιων συναλλαγών ξένου συναλλάγματος», αναφέρει η δημοσίευση.

Μήπως τελικά για αυτό θα πραγματοποιηθεί η «σύγκρουση» μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, ΗΠΑ και Ρωσίας που ηγούνται σε δύο παγκόσμιους συνασπισμούς ( ευρασιατική ένωση, ΝΑΤΟ κά);

«Το αμερικανικό τμήμα του υπουργείου οικονομικών TFI απασχολεί εκατοντάδες δικηγόρους και οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι «ακονίζουν» τις δεξιότητές τους, ενεργώντας «οικονομικές επιθέσεις» ενάντια σε κράτη παρίες, όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, καθώς και σε τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η «Αλ - Κάιντα», αλλά και σε βαρόνους των ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής.

Η Ρωσία αποτελεί ένα εντελώς νέο είδος οικονομικής αποστολής. Σε περίπτωση αυτή, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, για πρώτη φορά « μεταφέρει έμπειρα στελέχη και «όπλα» από την ομάδα των μεγαλύτερων παγκόσμιων βιομηχανικών δυνάμεων G-8, η οποία «απλώνεται» οικονομικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη έως και την Ασία», γράφει η εφημερίδα.

«Η βάση της δύναμης του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, το Γραφείο Ελέγχου Περιουσιακών Στοιχείων Αλλοδαπών (Office of Foreign Assets Control, OFAC), από κοινού με το τμήμα TFI, συντάσσει και διανέμει μαύρες λίστες.

«Το ειδικό τμήμα του Υπουργείου «παγώνει» τα περιουσιακά στοιχεία των «στόχων» σε εδάφη που υπάγονται στη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών και επιβάλλει μεγάλα πρόστιμα στους παραβάτες, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν οποιαδήποτε φυσικό πρόσωπο, οργάνωση, ή επιχείρηση, αμερικανική ή ξένη που θα βρεθεί στην λίστα».


Σύμφωνα με τον σύμβουλο της OFAC Adam Shubin, η αποστολή του ονόματος στην «Μαύρη Λίστα» ενεργεί αυτόματα σαν την υπηρεσία ειδοποίησης της Google, το RSS.
«Έχουμε ένα άτυπο σύστημα «RSS», το οποίο υπέγραψαν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας αλλά και εκατοντάδες τράπεζες, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο Εμείς απλά στέλνουμε το ενημερωτικό δελτίο, το οποίο τίθεται αμέσως σε ισχύ», αναφέρει ο Shubin.

Κορυφαίες τράπεζες στον κόσμο έχουν «τοποθετήσει» την μαύρη λίστα στα φίλτρα τω ηλεκτρονικών υπολογιστών τους. Έτσι, στις 26 Μαρτίου, η τράπεζα JPMorgan δέχθηκε την «οργή» της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μπλοκάροντας μεταφορά ρουτίνας της Ρωσικής Πρεσβείας στο Καζακστάν, προς ασφαλιστική εταιρεία στην Μόσχα, επειδή σύμφωνα με την JPMorgan, η πλειοψηφία των μετοχών ανήκε στην τράπεζα «Ρωσία», αναφέρει το άρθρο.

«Μόλις εισέλθετε στον κατάλογο του OFAC, καμία τράπεζα στον κόσμο δεν θα σας εξυπηρετεί», λέει ο Judith Lee, ένας οικονομικός εμπειρογνώμονας ειδικός σε οικονομικές κυρώσεις που ανήκει στην εταιρεία Gibson, Dunn & Cruthcer. «Η διασύνδεση των παγκόσμιων συστημάτων επεξεργασίας όλων των χρηματοοικονομικών οργανισμών σημαίνει ότι τώρα πια δεν υπάρχει πλέον μέρος να κρυφτεί κανένας», αναφέρει ο ίδιος.

Επί του παρόντος, η μαύρη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ εμπεριέχει 5843 ονόματα. Κατά ετήσιο μέσο όρο, την περίοδο 2009-2013 προστέθηκαν στην λίστα αυτή 558 άτομα και οργανισμοί.

«Τα top ονόματα της λίστας απαιτούν ωστόσο την έγκριση πολλαπλών φορέων όπως του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, γεγονός που αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία», γραφούν οι δύο δημοσιογράφοι.

«Έχουμε έναν πελάτη, ο οποίος πέθανε πριν από οκτώ μήνες και εξακολουθεί να βρίσκεται στην λίστα» δημοσίευσε ο Sam Cutler της επενδυτικής εταιρείας Ferrari & Associates. Ακόμα και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν βρίσκεται ακόμη μέσα στην λίστα, ο οποίος μπορεί να είναι νεκρός εδώ και πολλά χρόνια, αλλά από νομική άποψη, είναι αναγνωρισμένος ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση, στον κατάλογο του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να προετοιμάσει την μαύρη λίστα με ρώσους αξιωματούχους στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Κριμαία για «μόνιμη εγκατάσταση».

«Εμείς αρχικά αναπτύξαμε διαφανή επίπεδα κυρώσεων», δηλώνει ο Muzhtaba Rahman της Eurasia Group. Αλλά το σύνολο των κυρώσεων αυτού του τύπου «χρησιμοποιεί » τρία επίπεδα, το πρώτο είναι συμβολικό, το δεύτερο, κατευθύνεται εναντίον φυσικών προσώπων και ατόμων, και το τρίτο, επηρεάζει ολόκληρους τομείς της οικονομίας μιας χώρας.

Μέχρι πρόσφατα, οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίχθηκαν κυρίως σε παλαιές μεθόδους της διεθνούς πολιτικής, που βασίζονταν στην στρατιωτική αντιπαράθεση με την χρήση βομβών, την αποστολή στρατευμάτων, επιβάλλοντας παράλληλα κυρώσεις οικονομικού τύπου, εμπάργκο με σκοπό την «συντριβή» του αντιπάλου.

«Στη νέα παγκόσμια τάξη οι οικονομικές κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν την παγκοσμιοποίηση και την οικονομική υπεροχή προς όφελός τους», κατέληξε ο δημοσιογράφος.

 


Σχόλιο: Ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει. Το ρωσικό χρηματιστήριο από την αρχή του έτους έχει χάσει 9% και το ρούβλι δέχεται ισχυρές πιέσεις, ωστόσο αντέχει.

Το δολάριο αυξήθηκε σε σχέση με το ρούβλι με 50 καπίκια σε 36,35 ρούβλια και το ευρώ αναρριχήθηκε 55 καπίκια σε 51,2 ρούβλια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μόσχας Exchange.

Το ρούβλι, το οποίο έχει σταθερά μειωθεί φέτος, ως αποτέλεσμα των κινήσεων της Κεντρικής Τράπεζας της Μόσχας να μην αυξάνει τα επιτόκια που είναι τώρα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

Τα ρωσικά ομόλογα έχουν γίνει πιο ελκυστικά μετά την αιφνιδιαστική αύξηση 1,5%. Ένα είναι το σίγουρο, θα επιβιώσει όποιος διαθέτει μεγαλύτερη «παγκόσμια αξιοπιστία» και δύναμη, δίκιο είχε πριν από αιώνες ο Σουν Τζού: «Η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου