Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, το ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από εταιρείες και φορείς των ΗΠΑ, του Καναδά, της Νορβηγίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Ιταλίας, της Μ. Βρετανίας, της Δανίας, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ινδίας.
Ο υφυπουργός στην ομιλία του παρουσίασε τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα για τη διενέργεια των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για:
Προκήρυξη διεθνούς πρόσκλησης για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης (περιοχή που αντιστοιχεί στη μισή και πλέον θαλάσσια έκταση της χώρας).
Ερευνες
Κυβερνητική απόφαση για έναρξη διαδικασίας ερευνών σε τρεις περιοχές (Πατραϊκός Κόλπος, Ιωάννινα και Κατάκολο), στις οποίες -σύμφωνα με τις μελέτες- τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 250-300.000.000 βαρελιών και
Ψήφιση του νόμου για τη σύσταση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, η οποία θα συγκεντρώσει όλα τα υπάρχοντα στοιχεία και θα διεξαγάγει τους διαγωνισμούς κ.ά.
Εξάλλου, ο κ. Μανιάτης τόνισε: "Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της εθνικής προσπάθειας για την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας. Οι επόμενοι μήνες θα προσδιορίσουν τις δυνατότητες και προοπτικές μας για την παραγωγή νέου πλούτου στη χώρα από τις αναξιοποίητες μέχρι σήμερα πλουτοπαραγωγικές πηγές του. Χρειαζόμαστε τη συστράτευση ολόκληρου του ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδας. Καλούμε δημόσια όλους τους Ελληνες επιστήμονες να συμβάλουν σ' αυτή την προσπάθεια".
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου