Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Φόβοι για 1.000 νεκρούς από σεισμό στην Τουρκία


Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στην ανατολική Τουρκία, κοντά στην πόλη Βαν, στα σύνορα με το Ιράν όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Αρχικά, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters έκανε λόγο για σεισμική δόνηση μεγέθους 7, 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ οι αρχές της χώρας εκφράζουν φόβους για 1.000 νεκρούς.  Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΝΕΤ FM, απέκλεισε το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη σεισμική ακολουθία να επηρεάσει τον Ελλαδικό χώρο, καθώς όπως υποστήριξε ο σεισμός ήταν επιφανειακός και δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Ανατολίας.

Κατέρρευσαν δεκάδες κτίρια

Το τουρκικό Ινστιτούτο Καντιλί εκτιμά ότι περίπου 500 με 1.000 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στην επαρχία Βαν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Αυτό ανακοίνωσαν επιστήμονες του Ινστιτούτου, οι οποίοι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση.


Το επίκεντρο του σεισμού, που σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ήταν 7,3 βαθμών, ήταν η πόλη Ταμπανλί στην επαρχία Βαν, κοντά στην ιρανική μεθόριο. Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι ανακοίνωσε ότι στην πόλη Βαν και στις γειτονικές της πόλεις κατέρρευσαν δέκα κτίρια και περίπου 25 με 30 κτίρια κατέρρευσαν στην γειτονική περιοχή Ερσίς. Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος ξεκίνησε να διανέμει σκηνές, κουβέρτες και τρόφιμα στην περιοχή.

Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησαν τούρκοι σεισμολόγοι η περιοχή που επλήγει βρίσκεται στο γνωστό ρήγμα της Ανατολίας που δίνει πάρα πολύ ισχυρούς σεισμούς. Το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή υπάρχουν νεκροί ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης. Η τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν κατεστραμμένα κτίρια και οχήματα ενώ πανικόβλητοι κάτοικοι τρέχουν στους δρόμους.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης ότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και δεν λειτουργούν οι τηλεφωνικές γραμμές ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στο Βαν.

«Κτίρια έχουν καταρρεύσει στη πόλη Βαν και έχει διακοπεί η τηλεφωνική επικοινωνία. Υπάρχουν πολλοί νεκροί. Κτίρια έχουν καταρρεύσει, υπάρχει μεγάλη καταστροφή» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης και πρόσθεσε «Χρειαζόμαστε άμεση βοήθεια, χρειαζόμαστε ιατρική βοήθεια».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anatolia, σωστικά συνεργεία προσπαθούν να απεγκλωβίσουν κόσμο που έχει παγιδευτεί στα συντρίμμια ενός επταώροφου κτιρίου που κατέρρευσε.

Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 11.30 ώρα Ελλάδος και είχε εστιακό βάθος 94,5 χιλιόμετρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου