Τώρα που το κούρεμα(βαθύ ή λιγότερο..) έχει γίνει καθημερινή μας έκφραση, ας δούμε τι έννοια είχε(έχει), όταν τούτο εφαρμόζονταν σε ανθρώπους, ....πολύ περισσότερο τώρα που εφαρμόζεται στη χώρα μας.
Το κούρεμα με την ψιλή(μηχανή κουρέματος) θεωρούνταν προσβλητικό και σκοπό είχε να "τσαλακώσει" την προσωπικότητα του νέου ανθρώπου, να τον κάνει άβουλο και αμήχανο όν.
[Χαίρε γυμνασιάρχα μου Γ.....Βασίλη, αν ζεις, θα θυμάσαι σίγουρα που σε άφησα με την "ροζιάρα" σου βέργα στο χέρι(κυριολεκτώ) και έφυγα "δια παντός, με επιλογή μου" από το γυμνάσιο σου το κάτεργο, γιατί λέει ήμουν κουρεμένος με την χοντρή και όχι με την ψιλή.]
Σοβαρότης, σοβαροφάνεια ή φασισμός;
Νόμος 4000/1958
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82_4000/1958
Ο Nόμος 4000 ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1958 και ήταν ο νόμος που καθόριζε την αντιμετώπιση των νεαρών ταραχοποιών που ήταν γνωστοί ως τεντιμπόις.
Με βάση το νόμο, τιμωρούνταν η εξύβριση. Η αστυνομία συνελάμβανε όσους νεαρούς προέβαιναν σε εξύβριση, όπως π.χ. να ρίχνουν γιαούρτι ή φρούτα σε ηλικιωμένους και γυναίκες, και τους οδηγούσε στο κρατητήριο, όπου γινόταν σε αυτούς κούρεμα με την ψιλή και τους έσκιζαν τα ρεβέρ από τα παντελόνια τους. Ο νόμος δέχτηκε έντονη κριτική γιατί προήγαγε τη διαπόμπευση. Επίσης, όριζε ότι θα ασκούνταν δίωξη και εναντίον των γονέων των ανήλικων ταραξιών [1]. Τα αστυνομικά όργανα είχαν πολύ μεγάλη ευχέρεια να ορίσουν το τι συνιστούσε εξύβριση, και αυτό οδήγησε στην κακοποίηση και διαπόμπευση πολλών νεαρών.
Ο Νόμος 4000 άρχισε να εφαρμόζεται στις 3 Σεπτεμβρίου[2] του 1958, όταν τέσσερις νεαροί που είχαν κατηγορηθεί για πράξεις εξύβρισης, διαπομπεύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, κουρεμένοι σύρριζα και δεμένοι με χειροπέδες. Η ομώνυμη ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη παρουσιάζει το νόμο και την εφαρμογή του [3].
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Νόμος 4000 καταργήθηκε το 1983 από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η τελευταία φορά που εφαρμόστηκε ήταν το 1981 από την κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου