Όλο και περισσότερα ονόματα προστίθενται στη λίστα παρακολούθησης τρομοκρατών της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Στοιχεία που αποκαλύφτηκαν κατά τη διάρκεια μιας αστικής αγωγής δείχνουν ότι πάνω από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προστεθεί στον κατάλογο αυτό κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, αναφέρει το Associated Press. Το 2013 προστέθηκαν 468.749 ονόματα ενώ προστέθηκαν 336.712 το 2012 και περίπου 250.000 το 2010 και το 2009.
Η λίστα παρακολούθησης τρομοκρατών δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2003, και, σύμφωνα με το FBI, θα επιτρέπει στους αρμοδίους την προκαταρκτική αξιολόγηση υποθέσεων για τον «θετικό εντοπισμό γνωστών τρομοκρατών ή υπόπτων για τρομοκρατία αν προσπαθήσουν να αποκτήσουν βίζα, να εισέλθουν στη χώρα, να ταξιδέψουν αεροπορικώς ή με άλλο μέσο, ή να συμμετάσχουν σε άλλες δραστηριότητες.» «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναφέρει τη λίστα αυτή σαν «ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» που έχει στη διάθεσή της, αναφέρει το TheVerge.
Αναμφισβήτητα πάρα πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα είναι αθώοι, και η ζωή τους γίνεται πάρα πολύ δύσκολη. Ενώ όσοι είναι καταγεγραμμένοι στον κατάλογο δεν απαγορεύεται να πραγματοποιούν αεροπορικά ταξίδια, υπόκεινται σε εξονυχιστικό έλεγχο και μπορεί να έχουν μεγάλη δυσκολία στην απόκτηση βίζας.
Δεδομένου ότι η λίστα – και τα κριτήρια της – είναι απόρρητη, έχουν δημιουργηθεί αρκετά ερωτήματα, ειδικά στους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα σε αυτή.
Αυτά τα ερωτήματα ήταν που οδήγησαν σε μια αστική αγωγή που αποκάλυψε τον αριθμό των ατόμων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Το Συμβούλιο των Αμερικανο-ισλαμικών Σχέσεων κατέθεσε μήνυση στη Βιρτζίνια για λογαριασμό ενός Αμερικάνου πολίτη από την Σομαλία που ονομάζεται Gulet Mohamed.
Ο κ. Gulet Mohamed δεν μπορούσε να επιστρέφει στις ΗΠΑ από το Κουβέιτ, λόγω της λίστας. Η υπόθεση αμφισβητεί τη συνταγματικότητα του ίδιου του καταλόγου. Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατάφεραν να κλείσουν την υπόθεση χρησιμοποιώντας τους φόβους μιας αποκάλυψης κρατικών μυστικών.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου