Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Η NSA έχει γίνει πλέον θρησκεία στις ΗΠΑ


Το παράνομο παγκόσμιο δίκτυο παρακολουθήσεων που είχε στήσει η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, NSA, και αποκάλυψε ο πρώην σύμβουλός της, Έντουαρντ Σνόουντεν, έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από όλες τις πλευρές.

Σύμφωνα, όμως, με την δικηγόρο του Σνόουντεν, Τζέσελιν Ραντάκ*, και τον πρώην πράκτορα της υπηρεσίας, Τόμας Ντρέικ**, οι ΗΠΑ έχουν πλέον εμμονή με την συλλογή πληροφοριών. «Οι παρακολουθήσεις έχουν γίνει θρησκεία στις ΗΠΑ», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Η NSA πραγματοποιούσε παρακολουθήσεις εις βάρος Γερμανών πολιτών αλλά και της ίδιας της καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ. Οι δυο ακτιβιστές δήλωσαν πως οι πολίτες παραμένουν ύποπτοι για την NSA. «Η μόνη Γερμανίδα πολίτης που με απόφαση του ίδιου του Ομπάμα προστατεύεται είναι η Μέρκελ», είπε ο πρώην πράκτορας. Μάλιστα, το Spiegel καταγγέλλει ότι η έρευνα που διέταξαν οι ομοσπονδιακές δικαστικές αρχές της Γερμανίας για τις παράνομες παρακολουθήσεις σε έδαφός τους αφορούσαν μόνο την καγκελάριο και όχι τους πολίτες. «Αυτό συνέβη γιατί ούτε οι ίδιοι θέλουν να μάθουν την αλήθεια», είπε η Ράντακ, ενώ ο Ντρέικ συμπλήρωσε ότι μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους η Γερμανία έχει αναδειχθεί «σε βασικό συνεργάτη των ΗΠΑ στις παρακολουθήσεις».

Σύμφωνα με τους δυο, οι παρακολουθήσεις στην Γερμανία γίνονταν είτε με απευθείας κατασκοπεία της NSA είτε με την βοήθεια της Γερμανίδας «αδερφής» της, BND. «Ο στόχος ήταν παραδοσιακά η εθνική ασφάλεια των δυο χωρών, όμως ας είμαστε ειλικρινείς. Διακυβεύονται πολύ περισσότερα. Οι ΗΠΑ έπαιρναν πληροφορίες για όλες τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη που περνούν από την Γερμανία», εξήγησε ο Ντρέικ.

Παρόλα αυτά, στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας» οι παρακολουθήσεις, όπως φάνηκε και από τα αρχεία του Έντουαρντ Σνόουντεν, ήταν ευρείες και προς κάθε απλό πολίτη. «Πρόκειται για έλεγχο του πλήθους. Είναι οικονομική κατασκοπεία. Οι ΗΠΑ θέλουν να ξέρουν για την τεχνολογική ανάπτυξη στην Γερμανία», είπε η δικηγόρος, προσθέτοντας ότι για την NSA όποιος αντιτίθεται στις παρακολουθήσεις είναι ο επόμενος στόχος τρομοκρατικού χτυπήματος.

Οι δυο υπηρεσίες, η NSA και η BND, συνεργάστηκαν στενά ήδη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Όμως στην σχέση τους υπερίσχυε η αμερικανική υπηρεσία. Ποτέ δεν ήταν ίση η μεταχείριση. Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα μετά την 11η Σεπτεμβρίου. «Τότε επειδή κάποιοι από τους αεροπειρατές ζούσαν προηγουμένως στην Γερμανία, η χώρα αποτέλεσε τον νούμερο ένα στόχο των παρακολουθήσεων. Δεν το είπαμε ποτέ επίσημα, αλλά η εμπιστοσύνη χάθηκε», σχολίασε ο πρώην πράκτορας.

Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους άλλαξε τα δεδομένα όμως και στις ΗΠΑ. «Μην θέλοντας να δούμε άλλη μια αποτυχία να προστατεύσουμε τους πολίτες, παραβιάσαμε τους νόμους», είπε ο Ντρέικ, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν που τον οδήγησε στην απόφαση να αλλάξει «πλευρά» και να μιλήσει για όσα συμβαίνουν. «Λέγαμε ότι προστατεύαμε τους πολίτες. Αλλά από ποιον; Ο πρώην διοικητής της NSA, ο Κιθ Αλεξάντερ ψευδώς δήλωσε στο Κογκρέσο ότι εμπόδισε 54 σχέδια τρομοκρατών. Τέσσερις μήνες μετά κλήθηκε ξανά για να ομολογήσει ότι ίσως απέτρεψε μόνο ένα», δήλωσε ο ίδιος.

«Πρόκειται για έλεγχο του πλήθους. Είναι η σκοτεινή πλευρά της κατασκοπείας. Η NSA πήρε το σύνθημα της Στάζι, που έλεγε ότι πρέπει να ξέρει τα πάντα, και το ανέβασε σε άλλο επίπεδο. Θέλοντας να τα ξέρει όλα, τα συλλέγει όλα», πρόσθεσε.

 

*Η Τζάσελιν Ρατνάκ, 43 ετών, έχει προσφέρει νομική υποστήριξη σε αρκετούς πληροφοριοδότες. Πριν από αυτό εργαζόταν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Σήμερα έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Εντουαρντ Σνόουντεν.

**Ο Τόμας Ντρέικ, 57 ετών, είναι επίσης πελάτης της Ραντάκ. Μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους βγήκε και μίλησε για τις πρακτικές της NSA. Κατηγορήθηκε για αυτό αλλά για τις περισσότερες κατηγορίες κρίθηκε αθώος. Αυτή την εβδομάδα κατέθεσε σε επιτροπή της γερμανικής Βουλής για τις παρακολουθήσεις στην χώρα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου