Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

To φαινόμενο Ελ Νίνιο και τι να περιμένουμε


Ο κόσμος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πληγεί φέτος από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο θα προκαλέσει «σημαντικές κλιματικές επιπτώσεις» σε όλο τον κόσμο, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι. Η Ινδία και η Αυστραλία είναι πιθανό να πληγούν περισσότερο, αλλά οι επιπτώσεις θα μπορούσαν επίσης να γίνουν αισθητές και σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Βρετανία.

Ο όρος Ελ Νίνιο σχετίζεται με την ανατροφοδότηση μεταξύ της ατμόσφαιρας και των ωκεανών, που συμβαίνει κάθε δύο έως επτά έτη και μπορεί να σπείρει τον όλεθρο στο καιρικό σύστημα, προκαλώντας ξηρασίες και υπερβολικές βροχοπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. «Το Ελ Νίνιο συνδέεται με ψυχρότερους από το μέσο όρο χειμώνες, αλλά είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που καθορίζουν τις καιρικές συνθήκες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας (Met Office). Αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο αυξάνει την πιθανότητα ενός κρύου χειμώνα και αποδείχθηκε ότι συμβάλει στις συνθήκες κατάψυξης σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη την τελευταία φορά που χτύπησε.

Σε μια έκθεση που καταλήγει ότι η εκδήλωση του φαινομένου είναι «πιθανή», η Met προβλέπει ότι οι χειρότερες επιπτώσεις του Ελ Νίνιο θα γίνουν αισθητές στην Ινδία, κατά τη διάρκεια της προσεχούς τρίμηνης εποχής των μουσώνων. Η προοπτική μιας αδύναμης εποχής των μουσώνων έχει εγείρει φόβους για τη χαμηλή παραγωγή των καλλιεργειών και την αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Η δήλωση της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας ακολούθησε την προειδοποίηση των Ηνωμένων Εθνών για 80 τοις εκατό πιθανότητα ότι ένα γεγονός που σχετίζεται με το Ελ Νίνιο θα μπορούσε να αρχίσει ακόμα και τον Οκτώβριο και 60 τοις εκατό πιθανότητα ότι θα ξεκινήσει από το τέλος του Αυγούστου. «Το Ελ Νίνιο οδηγεί σε ακραία γεγονότα και έχει έντονη επίδραση στον πλανήτη», δήλωσε ο Μισέλ Ζαρό, επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Το Ελ Νίνιο εκδηλώνεται όταν οι άνεμοι που επικρατούν και κυκλοφορούν πάνω από επιφανειακά ύδατα στον τροπικό Ειρηνικό αρχίζουν να εξασθενούν. Αυτό επιτρέπει στα ζεστά νερά του δυτικού Ειρηνικού να γυρίσουν πίσω προς τα ανατολικά, προκαλώντας ατμοσφαιρική κατακρήμνιση και αφήνοντας χώρες όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Αυστραλία ξηρότερες, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητες των δασικών πυρκαγιών και μειώνεται η παραγωγή των καλλιεργειών. Εν τω μεταξύ, το φαινόμενο προκαλεί εντονότερες βροχοπτώσεις στις χώρες του Ειρηνικού της Νότιας Αμερικής και της Ανατολικής Ευρώπης, αυξάνοντας την προοπτική των πλημμυρών και των κατολισθήσεων.
Αλλά το Ελ Νίνιο δεν σημαίνει άσχημα νέα για όλους. Για παράδειγμα, η εκδήλωσή του αναμένεται να φέρει την τόσο αναγκαία βροχή στην αμερικανική Δύση, η οποία υποφέρει από σοβαρή ξηρασία κατά τους τελευταίους μήνες.
Το όνομα Ελ Νίνιο πιστεύεται ότι επινοήθηκε τον 19ο αιώνα, όταν ψαράδες του Περού παρατήρησαν το φαινόμενο την περίοδο των Χριστουγέννων. Η λέξη είναι ισπανική και σημαίνει «αγόρι», και συγκεκριμένα θείο βρέφος. Το Λα Νίνια, η λέξη για το κορίτσι, επινοήθηκε αργότερα για να επισημάνει το αντίστροφο φαινόμενο, το οποίο χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό, ένα φαινόμενο που τελευταία φορά έληξε τον Απρίλιο του 2012.

«Παραμένουμε ευάλωτοι σε αυτή την δύναμη της φύσης, αλλά μπορούμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας με το να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Ζαρό. «Η κατανόηση του Ελ Νίνιο και του Λα Νίνια έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και αυτή η γνώση μας επέτρεψε να αναπτύξουμε πολύ επιτυχημένες κλιματικές υπηρεσίες για την κοινωνία. Η έγκαιρη προειδοποίηση έχει δώσει στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο τον χρόνο για να καταρτίσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον αντίκτυπο του φετινού Ελ Νίνιο στη γεωργία, τη διαχείριση των υδάτων, την υγεία και άλλους ευαίσθητους τομείς του κλίματος», πρόσθεσε.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου