Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

25 χρόνια μετά ο Ψυχρός Πόλεμος επιστρέφει - "Πάγωμα" σχέσων με Ρωσία σκέφτονται οι ΗΠΑ


Ο πύραυλος που έστειλε στον θάνατο 295 αθώους ανθρώπους στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας προκαλεί πλέον ευθεία σύγκρουση της Δύσης με την Μόσχα και τον Πούτιν.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δείχνει αποφασισμένος να “επιτεθεί” προσωπικά στον Πούτιν.

Μιλώντας τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, έκανε λόγο για την ανάγκη νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Ο Ομπάμα έθεσε ως ερώτημα το θέμα της αντιμετώπισης προσωπικά του Προέδρου Πούτιν, για τον οποίο οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι κινεί τα νήματα του πολέμου εναντίον της Ουκρανίας.

Συνεργάτες του, υποστηρίζουν κυρώσεις εναντίον του Πούτιν.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα και η κ. Μέρκελ «συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην τρέχουσα κρίση και επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν σε στενή επαφή θεωρώντας ότι μπορεί να απαιτηθούν πρόσθετες ενέργειες».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισαν τη σαφή ευθύνη της Μόσχας η οποία δεν αποκλείει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία από την πρόσβαση σε βαριά όπλα και άλλη υποστήριξη η οποία προέρχεται μέσα από τη Ρωσία.

Η Μέρκελ μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ομπάμα ανέλαβε να επικοινωνήσει με τον Πούτιν και να του μεταφέρει αμερικανικό τελεσίγραφο για τερματισμό της υποστήριξης των ανταρτών.

Για πρώτη φορά Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν διαψεύδουν ότι ο κ. Ομπάμα είναι κοντά σε λήψη απόφασης για πάγωμα των σχέσεων με τη Ρωσία.

Μετά από 25 χρόνια ο Ψυχρός Πόλεμος επιστρέφει;




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου