Ο Άνταμ Σμιθ το έθεσε άριστα. «Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια καταστροφής σε ένα έθνος». Υπάρχουν πράγματι μεγάλα περιθώρια ακόμα και ανίκανοι πολιτικοί και αξιωματούχοι να καταστρέψουν, πραγματικά, ένα έθνος που ευημερεί. Μπορούν να το φτωχοποιήσουν, να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξής του να το βλάψουν με πολλούς τρόπους. Η επιβολή της απόλυτης καταστροφής όμως είναι δύσκολη. Ακόμα και κράτη όπου υπήρχε κακοδιαχείριση συνέχισαν να ευημερούν, αν και σταδιακά έμεναν, οικονομικά, πίσω.
Του Allister Heath
ΠΗΓΗ: http://www.telegraph.co.uk/
Αν και είναι δύσκολο να διαλύσει κανείς μια σχετικά ανεπτυγμένη και ευημερούσα χώρα δεν είναι όμως και αδύνατο. Η Βενεζουέλα αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα. Η οικονομία της διαλύθηκε από την παρανοϊκή μαρξιστική της κυβέρνηση, σε βαθμό να μην υπάρχει ούτε χαρτί τουαλέτας. Η Αργεντινή υποφέρει εδώ και χρόνια, σε βαθμό ώστε το «παράδοξο της Αργεντινής» να αποτελεί αντικείμενο μελέτης.
Η Αργεντινή στις αρχές του 20ου αιώνα πλησίαζε τη Βρετανία και τις ΗΠΑ σε επίπεδο διαβίωσης και κατά κεφαλή εισοδήματος. Η χώρα συνέχισε να ευημερεί μέχρι και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρόνια. Όμως στα κατοπινά χρόνια ο κρατισμός, ο σοσιαλισμός και ο προστατευτισμός, σταδιακά, διέλυσαν τη χώρα.
Κατά τραγικό τρόπο και η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Είναι έτοιμη να χρεοκοπήσει, μη καταβάλλοντας τη δόση του 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, ενώ το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε θα αποφασίσει την παραμονή της ή όχι στο ευρώ.
Υπάρχουν τέσσερα βήματα προς την κοινωνική και οικονομική κατάρρευση. Πρώτον, η μεσαία τάξη χάνει την πρόσβαση στο χρήμα. Δεύτερον, αρχίζουν να παρουσιάζονται ελλείψεις σε τρόφιμα, καθώς οι ξένοι προμηθευτές σταματούν τις προμήθειες και οι εγχώριες επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν πληρωμές στο εξωτερικό. Τρίτον, το κράτος αρχίζει να τυπώνει, ανεξέλεγκτα, χρήμα, δημιουργώντας υπερπληθωρισμό. Τέταρτον, τα φώτα αρχίζουν να σβήνουν καθώς υπάρχει έλλειψη ενέργειας και γενικά κατάρρευση των υποδομών. Αν αυτή η κατάσταση ξεκινήσει μπορεί εύκολα να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο πρώτο στάδιο, αλλά μπορεί να βρεθεί στο δεύτερο πριν καν το καταλάβει. Για μια εβδομάδα θα υπάρχουν ακόμα χρήματα. Όμως οι επιχειρήσεις θα επηρεαστούν επίσης και αυτό είναι το σημαντικότερο εντός των προσεχών ημερών. Σταδιακά για τους Έλληνες εισαγωγείς θα καταστεί ολοένα και πιο δύσκολο να εισαγάγουν προϊόντα για να καλύψουν τις εσωτερικές ανάγκες. Αυτό θα αυξήσει τις τιμές. Αν δε επιβληθεί πλαφόν στις τιμές τότε θα παρουσιαστούν ελλείψεις.
Αν οι Έλληνες ψηφίσουν «ΝΑΙ» την Κυριακή, η κυβέρνηση Τσίπρα θα καταρρεύσει και η ΕΕ θα έχει επιτύχει να απομακρύνει μια κυβέρνηση που δεν της αρέσει. Αν οι Έλληνες ψηφίσουν όχι, θα βρεθεί εκτός ευρώ, τουλάχιστον πρακτικά, την επόμενη εβδομάδα. Η απόφαση αυτή θα οδηγήσει στο τρίτο βήμα της κατάρρευσης και θα υπάρξει νέο νόμισμα, ίσως με τη μορφή των IOU, το οποίο θα αρχίσει να υποτιμάται ραγδαία έναντι του ευρώ.
Όταν καταστεί φανερό πως η Ελλάδα δεν θα μπορεί να μείνει στο ευρώ, το κράτος θα προσπαθήσει να ισορροπήσει τη νέα δραχμή έναντι του ευρώ, αλλά θα καταρρεύσει πολύ γρήγορα, ενώ η επίσημη χρεοκοπία θα οδηγήσει σε μια αλυσίδα χρεοκοπιών και για ένα διάστημα καμία ξένη εταιρεία δεν θα συναλλάσετε με τις ελληνικές. Όταν κανείς, εντός ή εκτός της χώρας, δεν θα εμπιστεύεται την κυβέρνηση, η νέα δραχμή θα καταποντιστεί και οι τιμές θα αυξηθούν κατακόρυφα.
Την ίδια ώρα το τραπεζικό σύστημα, το οποίο δεν θα συνδέεται πλέον με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα καταρρεύσει και όλες οι τράπεζες θα κλείσουν στο διηνεκές. Τότε θα έρθει η τέταρτη φάση της κατάρρευσης με τις κρατικές υποδομές να πάψουν να λειτουργούν, προκαλώντας κοινωνικό και οικονομικό χάος.
Οι πλούσιοι θα μπορέσουν να αντέξουν τη διακοπή λειτουργίας των τραπεζών, τους ελέγχους κεφαλαίων και τον υπερπληθωρισμό, μεταφέροντας χρήματα στο εξωτερικό. Οι πολύ φτωχοί δεν έχουν αρχικά να χάσουν πολλά. Είναι η μεσαία τάξη που θα πληγεί δραματικά. Οι άνθρωποι αυτοί που εργάστηκαν σκληρά για να φτιάξουν τις ζωές τους θα τις δουν να καταστρέφονται. Θα είναι ζοφερές μέρες για την Ελλάδα.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου