Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Οι πρώτες επιπτώσεις στον τουρισμό


Σε ταξιδιωτικές συστάσεις προς τους Βρετανούς, Γερμανούς, Ολλανδούς και Βέλγους που πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα προέβησαν τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους, με κοινή συνιστώσα να έχουν επαρκή μετρητά μαζί τους και να πληρώνουν με πιστωτικές κάρτες, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν από τη χρηματοπιστωτική αναταραχή.

Την επικαιροποίηση των συστάσεων προς τους πολίτες τους για ταξίδια στη χώρα μας τροφοδότησε η εικόνα των ΑΤΜ στις τράπεζες, τα οποία άδειασαν μέσα στο Σαββατοκύριακο από τον κόσμο που έσπευσε να πάρει τα χρήματά του μετά την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος από την κυβέρνηση. Οι τουριστικοί φορείς φοβούνται ότι το παράδειγμα των τεσσάρων χωρών μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες βασικές αγορές άντλησης επισκεπτών για την Ελλάδα, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημία στον ελληνικό τουρισμό.

Οι πρώτες ακυρώσεις, πάντως, για την Ελλάδα από το εξωτερικό είναι γεγονός και συγκεκριμένα από την ισραηλινή αγορά, η οποία κατά τη χθεσινή ημέρα ήταν ανοιχτή. Τουριστικοί επιχειρηματίες στην περιφέρεια εκτιμούν ότι αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, από σήμερα θα καταγραφούν ακυρώσεις και από άλλες βασικές αγορές για τη χώρα μας. Παράλληλα, οι ερωτήσεις προς τους ξενοδόχους από ξένους τουρίστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα για τα άδεια ΑΤΜ, καθώς και για πιθανές ελλείψεις καυσίμων και τροφίμων, συνεχίστηκαν και χθες με αμείωτο ρυθμό.

Επίσης, κύμα ακυρώσεων καταγράφεται σε διάφορες περιοχές –όπως για παράδειγμα στο Πήλιο– από Ελληνες που σκόπευαν αυτή την περίοδο να ξεκινήσουν τις διακοπές τους. Στην απόφαση αυτή, όπως ανέφεραν στους ξενοδόχους, οδηγήθηκαν από το κίνδυνο να ξεμείνουν χωρίς χρήματα στις διακοπές τους. Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, απευθυνόμενος προς όλους τους εμπλεκομένους με τον τουρισμό, επισημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αξιοποιήσουν κάθε μέσο, την εμπειρία και την ωριμότητα που διαθέτουν για την αδιατάρακτη λειτουργία του ελληνικού τουρισμού.

Επιπροσθέτως, τονίζει ότι στόχος πρέπει να είναι να μην υπάρξει αποπροσανατολισμός από τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου και να διαφυλαχθούν η ηρεμία και το αίσθημα ασφαλείας των εκατοντάδων χιλιάδων ξένων επισκεπτών που βρίσκονται στη χώρα μας.

Σε επίπεδο λειτουργικών προβλημάτων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αν διατηρηθεί επί μακρόν το καθεστώς των κλειστών τραπεζών, οι δυσκολίες εντοπίζονται στον τομέα των προμηθειών σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων. Επίσης, ελλείψει ρευστότητας, διακυβεύεται και η μισθοδοσία Ιουνίου των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες, κρίνεται εξαιρετικά αβέβαιο πλέον αν η Ελλάδα θα καταφέρει να φτάσει στα περυσινά νούμερα των 24 εκατ. αφίξεων ξένων τουριστών κι ενώ όλα έδειχναν, με βάση τις προκρατήσεις στις αρχές του έτους, ότι κατά τη φετινή σεζόν θα επιτευχθεί νέο ρεκόρ με πάνω από 25 εκατ. αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό.

Στο μεταξύ, στην τελευταία γραπτή πρόταση που δημοσιοποίησαν χθες οι θεσμοί σε μία προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, αλλάζει και πάλι το σκηνικό σε ό,τι αφορά τον συντελεστή του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα. Με τη νέα πρόταση των θεσμών για αύξηση του ΦΠΑ στο 13% υπάρχει ταύτιση με την ελληνική πρόταση, που περιελάμβανε, επίσης, διπλασιασμό του ΦΠΑ από το 6,5% στο 13%. Να σημειωθεί ότι πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από την κυβέρνηση οι θεσμοί στη γραπτή τους πρόταση επέμεναν για επιβολή ΦΠΑ στο 23%, προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου