Φωτιά παίρνει το πολιτικό σκηνικό πέντε ημέρες πριν το δημοψήφισμα με την κυβέρνηση να εμφανίζεται ανένδοτη στη διεξαγωγή του βάζοντας την ίδια ώρα στο τραπέζι το δίλημμα των εκλογών σε περίπτωση που οι πολίτες δεν ψηφίσουν την επιλογή της
Με το «χαρτί» της προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία παίζει πλέον η κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε με τον πιο καθαρό τρόπο πως αν η επιλογή του «όχι» δεν προκριθεί τότε ο ίδιος θα δρομολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν σαφώς στο προβάδισμα που έχει ο Αλέξης Τσίπρας έναντι του Αντώνη Σαμαρά, προσπαθώντας αυτή την ώρα να μετατρέψουν το δίλημμα ευρώ ή έξοδος από το ευρώ που θέλει να περάσει η αντιπολίτευση σε μια μάχη ανάμεσα στους δυο αρχηγούς.
Δεν αποκλείεται μάλιστα μετά από πολλά χρόνια να πραγματοποιηθεί και η πολυαναμενόμενη τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Αντώνης Σαμαράς λέγοντας «ναι» στην πρόκληση για διεξαγωγή debate.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού τόνιζε από χθες για το θέμα: «¨Τώρα το θυμήθηκε ο κ. Σαμαρας;» χωρίς να βλέπουν αρνητικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το μήνυμα Γιουνκέρ
Από χθες κυβερνητικοί κύκλοι επεσήμαναν πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους δανειστές παραμένουν ανοιχτοί, είτε σε ανώτατο επίπεδο με τις τηλεφωνικές επαφές που εξακολουθούσε να έχει ο πρωθυπουργός είτε σε παρασκηνιακό - διπλωματικό επίπεδο.
Παρά το γεγονός πως ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είπε στη χθεσινή του συνέντευξη πως η πρόταση των θεσμών ήταν η τελευταία επέλεξε τελικά να επανέλθει με ένα νέο μήνυμα προς τον πρωθυπουργό με στόχο τον συμβιβασμό.
Σύμφωνα με αυτό η κυβέρνηση καλείται να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών και ο πρωθυπουργός να καλέσει τον λαό να ψηφίσει «ναι» την Κυριακή, έχοντας προσθέσει μια αλλαγή στο τελικό κείμενο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος της Κομισιόν «θύμιζε» στον Αλέξη Τσίπρα την τελευταία βελτιωμένη πρόταση για τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, είχε βελτιωτική πρόταση για το ΕΚΑΣ, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για το θέμα του χρέους.
Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν αρνητική λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα με κυβερνητικούς αξιωματούχους να ξεκαθαρίζουν από χθες πως δεδομένων των συνθηκών η δόση προς το ΔΝΤ δεν θα πληρωθεί.
Η μη αποπληρωμή δεν θεωρείται κατ’ ανάγκη χρεοκοπία, όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα θα τεθεί σε κατάσταση μη πληρωμής δρομολογεί εξελίξεις καθώς συμπαρασύρονται όλα τα δάνεια του μνημονίου με την χώρα να είναι σε κατάσταση πτώχευσης.
Οι πιέσεις από το εξωτερικό
«Είναι φυσιολογική η αντίδραση να βάζουν από το εξωτερικό σκληρά το δίλημμα ευρώ ή έξοδος από το ευρώ» τόνιζε κορυφαίο κυβερνητικός στέλεχος, καθώς και η πλευρά των δανειστών παίζει το δικό της «χαρτί».
Στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να θεωρούν καταστροφικό το σενάριο του «ναι» γιατί όπως υποστηρίζουν θα καταδικάσει την ελληνική κοινωνία και οικονομία στον φαύλο κύκλο της συνέχισης των πολιτικών των πέντε τελευταίων χρόνων.
Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως το «όχι», από τη στιγμή μάλιστα που θα είναι ενισχυμένο, θα βελτιώσει σημαντικά την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας έχοντας στα χέρια τους, όπως τονίζουν, μια σαφή λαϊκή εντολή προκειμένου ο πρωθυπουργός να μεταβεί και πάλι πιο ισχυρός στις Βρυξέλλες.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου