Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Πάρτε μέτρα για να πάρετε τη δόση


-Ο απόλυτος εκβιασμός από τους δανειστές, το απόλυτο αδιέξοδο για την κυβέρνηση. 
-Δεν εκταμιεύεται η δόση του Οκτωβρίου αν δεν χυθεί ''αίμα'' διαμηνύουν οι Βρυξέλλες. 
-Ακραίες απαιτήσεις των δανειστών που φτάνουν μέχρι και σε αλλαγή του νόμου για τις απεργίες.


Σε ακόμα πιο δύσκολη θέση περιέρχεται η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς από το απόλυτο αδιέξοδο που περιγράφεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Μπορεί η προσοχή της κοινής γνώμης να είναι στραμμένη στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, κάποια στιγμή όμως θα ατονήσει και τότε θα αποκαλυφθεί και θα επανέλθει πιεστικά το πραγματικό πρόβλημα της χώρας, που δεν άλλο από τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχει μπει εδώ και 4 χρόνια.

Οι δανειστές και ιδιαίτερα το Βερολίνο δεν δείχνουν διατεθειμένοι να χαλαρώσουν την πίεση για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, αφού φοβούνται πιθανές αναταράξεις και πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ιταλία αλλά και ανάλογες απαιτήσεις από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Δεν τους απασχολούν και τα πολιτικά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η ελληνική πλευρά και εστιάζονται στην άνοδο της ακροδεξιάς και των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων αλλά και στην αποσταθεροποίηση και την πτώση της κυβέρνησης, σε περίπτωση που απαιτηθούν νέα μέτρα και περικοπές.

Πηγές από τις Βρυξέλλες, αναφέρουν ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει νέα μέτρα και όσο ξορκίζει αυτή τη συζήτηση ή αποφεύγει να τα συμφωνήσει και να τα ανακοινώσει, απλά τα μεταθέτει στο μέλλον. Μάλιστα προσθέτουν , με νόημα, ότι τα μέτρα που θα αναγκαστεί να πάρει αργότερα (δηλαδή σε 3-4 μήνες η κυβέρνηση να είναι ακόμα πιο επώδυνα από αυτά που θα πρέπει να πάρει τώρα.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι είναι λάθος του Πρωθυπουργού να αυτοδεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα για δύο λόγους. Πρώτον γιατί αυτό δεν ισχύει και θα αναγκαστεί να τα αποδεχθεί γιατί θα διακοπεί η χρηματοδότηση της χώρας και δεύτερον γιατί με τον τρόπο αυτό υποσκάπτει την αξιοπιστία του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η τρόικα έφυγε από την Αθήνα χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει και έκθεση που να δίνει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Με αυτή τη δόση εκβιάζουν οι δανειστές και το Βερολίνο.

Στην πραγματικότητα όμως οι απαιτήσεις των δανειστών γίνονται ολοένα και σκληρότερες και δύσκολο να γίνουν, άμεσα αποδεκτές, ακόμα και από Υπουργούς που έχουν δώσει διαπιστευτήρια καλής συνεργασίας με την τρόικα και έχουν αποδεχθεί, κατά το παρελθόν, όλες τις απαιτήσεις της.

Οι τροϊκανοί ζητούν να συμφωνηθούν μέτρα για το 2015-2016 ύψους 6 δις ευρώ αλλά και να να υπάρξει πρόβλεψη για νέους φόρους στον προϋπολογισμό του 2014, που θα έρθει σε ένα μήνα στη Βουλή,αφού θεωρούν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Αποκαλυπτικός των προθέσεων τους είναι ο υπολογισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ενώ η κυβέρνηση το υπολόγιζε σε 2.5 δις ευρώ, η τρόικα το κατέβασε σε μόλις 100 εκ. ευρώ αν και όλοι γνωρίζουν ότι ακόμα και αυτό το πλεόνασμα είναι προϊόν δημιουργικής λογιστικής.

Η αλήθεια για τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, που έγιναν τις τελευταίες μέρες,είναι από αποκαρδιωτική έως πολύ σκληρή.

Οι απαιτήσεις των δανειστών ήταν απόλυτες και τέθηκαν με τη μορφή ωμού εκβιασμού: ''Πάρτε μέτρα για να πάρετε τη δόση''.

Μόνο που αυτές οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα σκληρές και επώδυνες, αφού ζητούν:

-Να κλείσουν άμεσα ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ χωρίς να δοθούν αποζημιώσεις στους εργαζόμενους.

-Να δοθούν τα ονόματα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

-Να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις, προκειμένου να γίνουν απολύσεις 10.000 τραπεζοϋπαλλήλων.

-Να ανοίξει το ασφαλιστικό, να ενταχθούν σε ένα ενιαίο ταμείο και οι ασφαλισμένοι στα λεγόμενα ''ευγενή ταμεία''.

-Να μειωθούν, σε βαθμό ουσιαστικής κατάργησης, οι επικουρικές συντάξεις αλλά και το εφάπαξ.

-Να προσδιοριστεί ετήσιος φόρος ακινήτων ύψους 4.8 δις και να συνεχίσει να εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

-Να μονιμοποιηθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

-Να προσδιοριστούν μέτρα 4 δις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, που θα αφορούν περικοπές δαπανών και νέους φόρους.

-Να περικοπούν κοινωνικά επιδόματα και παροχές υγείας στους ασφαλισμένους.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η τρόικα απαιτεί και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου προκειμένου να δυσκολέψει την λήψη απόφασης για την προκήρυξη απεργιών, θεωρούν ότι υπάρχουν μεγάλες απώλειες από τις απεργίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στοιχείο που συντελεί, όπως πιστεύουν, στην αδυναμία επίτευξης των στόχων του προγράμματος.

Ζητούν να υπάρξει νόμος που θα απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του 50+1 % του συνόλου των εργαζομένων, κάτι πολύ δύσκολο αφού η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων δεν συμμετέχει στις διαδικασίες και στη λήψη των αποφάσεων, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Υπάρχει μάλιστα εμμονή της τρόικας, ο συγκεκριμένος νόμος να έχει ψηφιστεί πριν την υπογραφή του τρίτου μνημονίου την οποία θεωρούν δεδομένη, τους πρώτους μήνες του 2014.




Κομισιόν: Η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τα προαπαιτούμενα για τη δόση
«Δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε ακριβώς το πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν Σάιμον Ο Κόνορ από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών, συμπληρώνοντας ότι "υπάρχει ακόμη πάρα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει για την εκπλήρωση των 4 ορόσημων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ., που απομένει από τον Ιούλιο.

Ωστόσο, αυτή η δουλειά θα γίνει σε τεχνικό επίπεδο, χωρίς να απαιτείται η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα". Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε, εξάλλου, ότι λόγω της απόφασης του Ιουλίου, η καταβολή της δόσης βρίσκεται εκτός ατζέντας του Εurogroup της 14ης Οκτωβρίου και θα ληφθεί "κάποια στιγμή στο επίπεδο του Euroworking Group".

Στο δημοψήφισμα του newsbomb.gr η πλειοψηφία των συμμετεχόντων, σε ποσοστό 72,32% πιστεύει ότι θα «σφίξει» κι άλλο η θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων, αφού τώρα η Γερμανίδα καγκελάριος είναι πιο ισχυρή.

Ένα επίσης, σημαντικό κομμάτι, σε ποσοστό 22,77% θεωρεί ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει την ίδια πολιτική.








ΠΗΓΗ

1 σχόλιο: