Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν το κινητό της Μέρκελ δέκα χρόνια

   
Από το 2002 ενδέχεται να παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, της είπε ότι αν γνώριζε για την παρακολούθηση θα την είχε σταματήσει. Γερμανία και ΗΠΑ, μετά τις αποκαλύψεις του πρώην πράκτορα της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, έχουν έρθει σε διπλωματική ρήξη για το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων.

Το Βερολίνο κάλεσε για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες τον αμερικανό πρέσβη ζητώντας εξηγήσεις, ενώ μαζί με τη Βραζιλία σχηματίζουν κοινό μέτωπο για την κατάθεση ενός σχεδίου στον ΟΗΕ ώστε να τερματιστούν οι ανεξέλεγκτες παρακολουθήσεις.

Σύμφωνα με το Spiegel, το κινητό της Μέρκελ βρισκόταν στον κατάλογο της αρμόδιας υπηρεσίας της NSA (SCS- Special Collection Service) από το 2002, υπό τον χαρακτηρισμό «GE Chancellor Merkel», και ήταν ακόμα σε αυτόν μερικές εβδομάδες πριν ο Ομπάμα επισκεφτεί το Βερολίνο τον Ιούνιο.

Μεταξύ άλλων στο έγγραφο της NSA αποκαλύπτεται πως η υπηρεσία είχε ένα «κλάδο κατασκοπείας» στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο και επισημαίνεται πως η αποκάλυψη αυτού του μυστικού τμήματος θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ με τις κυβερνήσεις των υπόλοιπων χωρών.

Το γερμανικό περιοδικό, επικαλούμενο έγγραφο του 2010, ανέφερε πως αντίστοιχα τμήματα υπάρχουν σε τουλάχιστον 80 πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως στο Παρίσι, στη Μαδρίτη, στη Ρώμη, στη Πράγα, στη Γενεύη και στη Φρανκφούρτη.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου