Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

O άνθρωπος υπεύθυνος κατά 95% για την αλλαγή του κλίματος


Τον άνθρωπο εντόπισε ως τον κύριο υπεύθυνο για την Κλιματική Αλλαγή που απειλεί το μέλλον του πλανήτη η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Αλλαγές του Κλίματος (IPCC) που παρουσιάστηκε στη Στοκχόλμη.

Επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει στα τέλη Αυγούστου, η IPCC αποδίδει την αλλαγή του κλίματος σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες με ποσοστό 95%.

Η παρουσιάση της πολυαναμενόμενης έκθεσης έγινε κατά το κλείσιμο μιας συνάντηση αντιπροσώπων από σχεδόν 200 χώρες που διήρκεσε μία εβδομάδα.

Η IPCC υπογραμμίζει ότι η πρόσφατη επιβράδυνση της ανόδου της θερμοκρασίας δεν θα έχει διάρκεια εάν δεν ληφθούν μέτρα μείωσης των εκπομπών ρύπων.

Η προηγούμενη αναφορά του IPCC το 2007 εκτιμούσε την πιθανότητα της ανθρώπινης ευθύνης στο 90%. Στην αναφορά του 2001, η ανθρώπινη ευθύνη θεωρείτο πιθανή κάτα 66%.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με την έκθεση της IPCC συνοψίζονται ως εξής:

*Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών θα κυμανθεί από 26 έως 82 εκατοστά ώς το 2100 απειλώντας τις παράκτιες περιοχές.

*Με βάση τέσσερα σενάρια ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, αυτή θα κυμανθεί από 0,3 βαθμούς Κελσίου, στο πιο αισιόδοξο έως 4,8 βαθμούς Κελσίου στο πιο απαισιόδοξο σε σύγκριση με τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1986-2005. Η άνοδος θα καθοριστεί από τις εκπομπές ρύπων τις επόμενες δεκαετίες. Σημειώνεται ότι ήδη η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας της Γης έχει αυξηθεί κατά περίπου 0,8 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Στόχος είναι η άνοδος να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς.

*Ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία δεν είναι εύκολο να περιγραφούν και να προβλεφθούν με ασφάλεια. Αυτά περιλαμβάνουν συχνότερους καύσωνες, μεγαλύτερες ξηρασίες σε άνυδρες περιοχές και πλημμύρες σε περιοχές με έντονες βροχοπτώσεις.

*Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα βρίσκονται σε πρωτόγνωρα επίπεδα που εκτιμάται ότι υπήρχαν πριν από 800.000 χρόνια. Συγκεκριμένα, το CO2 είναι αυξημένο κατά 40%, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων.

*Θα συνεχιστεί η απομείωση του παγοκαλύμματος σε Ανταρκτική και Γροιλανδίας, όπως επίσης και το λιώσιμο των παγετώνων με αποτέλεσμα να απευλεθερώνεται ακόμα περισσότερο μεθάνιο, αέριο του θερμοκηπίου, στην ατμόσφαιρα.

*Τα ανώτερα στρώματα των ωκεανών θερμάνθηκαν το διάστημα 1971-2010. Η θέρμανση αυτή θα προχωρήσει αυτό τον αιώνα σε μεγαλύτερα βάθη.

Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά έκθεση από την ίδρυση της Διακυβερνητικής Επιτροπής το 1988 από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και το Πρόγραμμα για το Περιβάλλον του ΟΗΕ.

Αποστολή της επιτροπής είναι να διαφωτίζει τους πολιτικούς και οικονομικούς αξιωματούχους όσον αφορά το φαινόμενο της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη, όμως δεν προβαίνει σε συστάσεις.

Η προηγούμενη έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2007. χάρισε στην IPCC το βραβείο Νoμπέλ Ειρήνης.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου