Ανησυχητικά τα νέα για το κλίμα.
Νέα έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή σε ολόκληρο τον πλανήτη, στο άμεσο μέλλον.
Οι συνέπειες από το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ήδη ορατές, τονίζει η Διακυβερνητική Eπιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και το 2007 μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ.
Η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη επιφέρει λιώσιμο των πάγων στο Βόρειο Πόλο, αλλοιώνει τη σύσταση των ωκεανών και οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και καύσωνες, τα οποία και θα ενταθούν.
Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, σύμφωνα τους επιστήμονες, καθώς η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για στέγη μας, την υγεία μας, την τροφή μας και την την ασφάλειά μας με τις μορφή που τις γνωρίζαμε ως σήμερα. «Οι συνέπειές της δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο κανέναν άνθρωπο στη Γη» προειδοποιεί ο Ρατζέντρα Πατσάουρι, ο επικεφαλής του IPCC.
Η συγκεκριμένη έκθεση, 2.600 σελίδων, για την οποία εργάστηκαν περισσότεροι από 300 επιστήμονες επί τρία έτη, αποτελεί την πληρέστερη ως τώρα δουλειά του IPCC και ενδεχομένως, την πιο ανησυχητική.
Εστιάζει στον κίνδυνο των ανθρωπιστικών κρίσεων που μπορούν να προκαλέσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και συνδέει άμεσα την αλλαγή του κλίματος με την ποιότητα ζωής στον πλανήτη. Οι φονικοί καύσωνες στην Ευρώπη, οι εκτεταμένες πυρκαγιές στην Αυστραλία ή οι πολύνεκρες πλημμύρες στο Πακιστάν, αποτελούν την πρόγευση αυτού που μέλλει να ακολουθήσει.
Μεγάλη έμφαση δίνεται στο κεφάλαιο της διατροφικής επάρκειας. Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και της συγκομιδής.
Η έκθεση συνδέει την κλιματική αλλαγή με την αύξηση της τιμής στα τρόφιμα και τις πολιτικές αναταραχές σε διάφορα σημεία του κόσμου, όπως, για παράδειγμα, τις εξεγέρσεις που σημειώθηκαν το 2008 σε Αφρική και Ασία με επίκεντρο την τροφή.
Στην έκθεση, ωστόσο, δεν είναι όλα μαύρα. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ανθρωπότητα έχει τη δυνατότητα, μέσα σε κάποια πλαίσια πάντα ,να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα.
Η κατασκευή φραγμάτων για την αποτροπή των πλημμυρών ή η εφαρμογή καλύτερων μεθόδων άρδευσης στη γεωργία θα ήταν μερικά από αυτά. Τονίζουν ωστόσο ότι για να αναχαιτίσουμε σε σημαντικό βαθμό το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Και αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς.
«Παλιότερα, οι άνθρωποι μπορούσαν να ισχυρίζονται ότι κατέστρεφαν τον πλανήτη λόγω άγνοιας» σχολιάζει στο ΒΒC ο Μισέλ Ζαρό, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (World Meteorological Organization). «Σήμερα πια, η άγνοια δεν αποτελεί δικαιολογία».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου