Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Ν.Ρογκόζιν: «Η Υπερδνειστερία δεν ανήκει στην Μολδαβία κι εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει»


O Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντιμίτρι Ρογκόζιν, προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς την Μολδαβία να μην προχωρήσει σε συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, τονίζοντας ότι η αποσχισθείσα περιοχή της, η Υπερδνειστερία δεν αποτελεί έδαφος της Μολδαβίας και "θα πραχθούν τα δέοντα", δηλαδή θα προσαρτηθεί στο ρωσικό κορμό, όπως ζήτησε η Βουλή της σε περίπτωση που η Μολδαβία υπογράψει την συμφωνία με την ΕΕ.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος Ντμίτρι Ρογκοζίν απαντώντας στο αίτημα των αρχών της Υπερδνειστερίας δήλωσε σχετικά: «Στις 20 Μαρτίου (σήμερα) η κυβέρνηση θα διοργανώσει μια σύσκεψη με τα υπουργεία για να εξετάσουμε θέματα αλληλεγγύης με τις αρχές της χώρας» δήλωσε.

«Αν η Μολδαβία υπογράψει συμφωνία με την Ευρώπη, η κατάσταση θα χειροτερέψει. Η Υπερδνειστερία δεν είναι πλέον έδαφος της Μολδαβίας και εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Μολδαβίας συναντήθηκε χθες με τον Ρουμάνο ομόλογό του Τραϊάν Μπασέσκου. «Αυτό που συνέβη στην Κριμαία μπορεί να είναι ένα σενάριο για την Μολδαβία. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι. Στόχος του προέδρου Πούτιν είναι να ξανασχεδιάσει τα σύνορα της πρώην σοβιετικής ενωσης. Οταν δεν μπορεί να το πετύχει ειρηνικά, κατεβάζει τα τανκς» δήλωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος, δείχνοντας πως το ΝΑΤΟ ανυπομονεί να βάλει χέρι στην Μολδαβία στο συνολό της.

Aς δούμε κάποια στοιχεία για την αποσχισθείσα πάνω από 2 δεκαετίες δημοκρατία. Η Υπερδνειστερία, είναι περιοχή της Μολδαβίας στην Ανατολική Ευρώπη.

Πρωτεύουσα: Τιρασπόλ
Περιοχή: 4.163 km²
Ημερομηνία ίδρυσης: 2 Σεπτεμβρίου 1990
Κυβέρνηση: Προεδρική Δημοκρατία

Μετά την κατάρρευση της σοβιετικής ένωσης, το 1990 η Μολδαβία κηρύχθηκε ανεξάρτητη αλλά ένα μικρό κομμάτι γης μήκους 200 χιλιομέτρων, η Υπερδνειστερία, ξεκίνησε πόλεμο ανεξαρτησίας, με πολλές εκατοντάδες νεκρούς, διεκδικώντας την πρόσδεσή της στην Ρωσία.

Ο πόλεμος αυτός στηρίχθηκε από τη Ρωσία. Ο στρατηγός Αλεξάντερ Λέμπεντ (κάποτε θεωρούνταν και πιθανος διάδοχος του Γιέλτσιν για την προεδρία της Ρωσίας), επικεφαλής της 14ης ρωσικής Στρατιάς είπε: «Πρώτα θα δράσουμε και μετά θα εξηγήσουμε».

Απέκτησε καθεστώς αυτονομίας, ονομάστηκε Δημοκρατία της Μολδαβίας του Δνείπερου αλλά δεν την αναγνώρισε ποτέ καμία χώρα.

Ας σημειωθεί ότι η περιοχή είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τη Μολδαβία, αφού εκεί βρίσκονται οι περισσότερες βιομηχανίες της χώρας. Η Μολδαβία θεωρείται η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης.Είναι παρόμοια περίπτωση με την Ανατολική Ουκρανία, που αποτελεί την βιομηχανική περοχή του ουκρανικού κράτους.

Σήμερα η Υπερδνειστερία ελέγχεται από ρωσική στρατιωτική δύναμη 1800 ανδρών.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2013 το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε συμφωνία για απελευθέρωση της βίζας για τους Μολδαβούς και έπεται συμφωνία ελεύθερων ανταλλαγών με τις Βρυξέλλες.Φυσικά αυτό είναι κάτι που η Ρωσία δεν θέλει να το επιτρέψει, γιατί μέσω της επικείμενης ευρωατλαντικής ένωσης, θα έχει τους Αμερικανούς κυριολεκτικά στις "πύλες" της, και μεσω ΝΑΤΟ που θα εγκατασταθεί εκεί, εγγύτητα με εχθρικούς πυρηνικούς σχηματισμούς.

Το 2006 ο πληθυσμός είχε ψηφίσει σε δημοψήφισμα την ένταξη στην Ρωσία με ποσοστό 97%! Παρ'οτι ο πληθυσμός έχει και ρουμάνικη μειονότητα, δηλδή συγγενική με τους Μολδαβούς οι οποίοι έιναι ουσιαστικά Ρουμάνοι. Ακόμα και η σημαία της Μολδαβίας είναι παρόμοια με αυτή της Ρουμανίας.

Για οσους δεν γνωρίζουν η Υπερδνειστερία είναι η δυτικότερη επέκταση των ρωσόφωνων πληθυσμών δυτικά της ρωσικής επικράτειας.

Με την ένταξή της στην Ρωσική Ομοσπονδία προσάρτησή της αυτοματα δημιουργεί τις συνθήκες προσάρτησης και των περιφερειών της Αν.Ουκρανίας, άλλωστε με την έλευση του ΔΝΤ, στην χώρα σύντομα και πολλοί Ουκρανοί γερμανοχαζαρικής καταγωγής θα ψάχνουν για άλλη διέξοδο.

Ζούμε ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι του οποίου βλέπουμε μόνο την αρχή. Όσοι νομίζουν ότι όλα τελειώνουν με την απόσχιση της Κριμαίας θα βρεθούν προ εκπλήξεων. Τα πιόνια έχουν στηθεί, και το παιχνίδι έχει ήδη ξεκινήσει, στη "Μεγάλη Σκακιέρα" όπως ονομάζει τον πλανήτη ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, μόνο που ο Β.Πουτιν αποδεικνύεται επί σειρά ετών ότι το ξέρει το παιχνίδι.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου