Παρά τις εντυπωσιακές δυνατότητες παρακολούθησης και κατασκοπείας που διαθέτουν, οι ένοπλες δυνάμεις και οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών δεν υπέκλεψαν καμία επικοινωνία που θα αποκάλυπτε ξεκάθαρα την πρόθεση της Ρωσίας να καταλάβει την Κριμαία, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το εάν η Μόσχα μπορεί πλέον να κρύβει τις σκέψεις της από τα αμερικανικά «μάτια», όπως αποκαλύπτει εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.
Προκειμένου μάλιστα να καλύψουν το «κενό» στην άντληση πληροφοριών, σύμφωνα πάντα με την WSJ, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σπεύδουν να επεκτείνουν τη δορυφορική κάλυψη και τις δυνατότητες υποκλοπής επικοινωνιών στη Ρωσία, την Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής, ευελπιστώντας πως στο μέλλον θα γνωρίζουν τις προθέσεις του Κρεμλίνου πριν αυτό αναλάβει δράση.
Σύμφωνα με πηγές της WSJ, μολονότι ήδη από τον Δεκέμβριο οι μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται να κάνει κάποια κίνηση με στόχο την Κριμαία, ποτέ δεν υπήρξαν ενδείξεις ή πληροφορίες που να υποδεικνύουν με σαφήνεια τις προθέσεις του Κρεμλίνου.
«Μολονότι υπήρχε μία προειδοποίηση, δεν είχαμε τις πληροφορίες που θα μας επέτρεπαν να πούμε ακριβώς τι θα γίνει», σχολίασε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα.
Ο αιφνιδιασμός ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο. Καθώς η πολιτική κρίση στην Ουκρανία κλιμακωνόταν και το καθεστώς Γιανουκόβιτς κατέρρεε, οι ΗΠΑ είχαν το βλέμμα τους στραμμένο στις ρωσικές δυνάμεις που συγκεντρώνονταν για ασκήσεις κοντά στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο. Παρά ταύτα, αιχμή του ρωσικού δόρατος στην Κριμαία αποδείχθηκαν στρατεύματα που, σιωπηλά, βρίσκονταν ήδη στην στρατηγικής σημασίας χερσόνησο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στη WSJ πως πλέον υποπτεύονται ότι η Μόσχα μετέφερε μυστικά, «σταγόνα - σταγόνα», ελίτ δυνάμεις στην Κριμαία, ξεφεύγοντας τελείως από τα αμερικανικά «μάτια» και «αυτιά». Τα στρατεύματα στην Κριμαία επέδειξαν «εντυπωσιακή πειθαρχία» στις τηλεπικοινωνίες τους, στερώντας από τις ΗΠΑ κάθε πραγματική γνώση της κατάστασης.
Το μεγαλύτερο ερώτημα ωστόσο για την Ουάσιγκτον είναι πώς η ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία κατόρθωσε να κρύψει τα σχέδιά της από τα αμερικανικά συστήματα παρακολούθησής και κατασκοπείας.
Ένα σενάριο θέλει τη Μόσχα να έχει στη διάθεσή της αντίμετρα που, σε συνδυασμό με παραπληροφόρηση, αποτρέπουν τις αμερικανικές υποκλοπές. Μία άλλη εκδοχή είναι πως η ρωσική ηγεσία έχει πλέον γνώση των αμερικανικών μεθόδων παρακολούθησης, και κατέφυγε σε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας. Τρίτο ενδεχόμενο βλέπει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να λαμβάνει προσωπικά και αστραπιαία την απόφαση για προσάρτηση της Κριμαίας, ενημερώνοντας με μη ανιχνεύσιμο τρόπο μόνο τους ανθρώπους που θα είχαν άμεση συμμετοχή στην επιχείρηση.
Σε κάθε περίπτωση, οι απροσδόκητες ρωσικές κινήσεις έχουν προκαλέσει «μεγάλη ανησυχία» στην κυβέρνηση Ομπάμα, όπως δήλωσε στην WSJ πρόσωπο που έχει γνώση των συνομιλιών στην Ουάσιγκτον. «Αυτή είναι μη χαρτογραφημένη περιοχή», προσέθεσε.
«Ήταν κλασσική maskirovka (μεταμφίεση-απόκρυψη)», παραδέχτηκε στην WSJ ανώτερος αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος. Στην παραδοσιακή «γλώσσα» της κατασκοπείας, αυτή είναι η λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πολύπλοκες τεχνικές εξαπάτησης που χρησιμοποιεί η Μόσχα.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου