Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Και ξαφνικά πάλι Συρία!


Το μεσανατολικό μπλέκεται με το ανατολικό (Ουκρανία, Υπερδνειστερία κτλ.) και το πόκερ αγριεύει…

Και ενώ σας έχουμε ήδη γράψει ότι οι Δυτικοί θα επιδιώξουν να στρέψουν εκτός Ουκρανίας την προσοχή της Αρκούδας, πατρονάροντας χώρες ως συνήθως, ξαφνικά και όλως τυχαίως επανήλθε στο προσκήνιο το θέμα της Συρίας, για το οποίο οι ειρηνευτικές συνομιλίες είχαν ούτως ή άλλως αποτύχει. Να θυμίσουμε ότι με την ενεργοποίηση της ρωσικής διπλωματίας είχε αποφευχθεί η επέμβαση Η.Π.Α. και συμμάχων.

Μπροστά μπαίνει πάλι η Τουρκία, η οποία μετά από κατάρριψη συριακού μαχητικού απειλεί με εισβολή την Συρία και ανεβάζει εκ νέου το θερμόμετρο στην περιοχή. Ούτως ή άλλως τον τελευταίο καιρό τα μέσα είχαν επαναφέρει στο προσκήνιο εικόνες από τις μάχες στην Συρία μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ισλαμιστών.

Έτσι, τουλάχιστον για την ώρα, φαίνεται να «μπερδεύεται» το θέμα της Αν. Ευρώπης με το μεσανατολικό. Όπως είχαμε εκτιμήσει στις 4. Μαρτίου:

Ένα πιθανό σενάριο, σε περίπτωση που τα πράγματα επιδιωχθούν να οδηγηθούν στα άκρα, θα ήταν η δημιουργία κι άλλων μικρών εστιών έντασης σε περιοχές ρωσικού ενδιαφέροντος, προκειμένου η προσοχή των Ρώσων να είναι στραμμένη ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα (σ.σ. πέραν της Ουκρανίας). Ήδη οι Αμερικανοί επανέφεραν τα περί ατλαντικής προοπτικής της Γεωργίας. Στην Συρία το θέμα είναι ανοιχτό, ενώ έχουν ανέβει οι τόνοι και στο Παλαιστινιακό.

Επομένως το ΝΑΤΟ μέσω της Τουρκίας προσπαθεί λογικά να χτυπήσει στο άλλο ανοιχτό μέτωπο με την Ρωσία, δηλαδή την Συρία. Το θέμα είναι αν θα επιδιωχθούν ταυτόχρονα να ανοιχθούν στο μέλλον κι άλλα μέτωπα, με υποψήφιες περιοχές το Αιγαίο και τα Στενά.

Η Τουρκία που απέτυχε να προκαλέσει επέμβαση στην Συρία με υποχώρηση των Ρώσων, αναλαμβάνει πάλι «δράση», εκτιμώντας πως η Ρωσία είναι προσηλωμένη στο «ανατολικό μέτωπο» και δεν θα αντιδράσει στον βαθμό που θα αντιδρούσε πριν μερικούς μήνες.

Άλλωστε στην γείτονα θέλουν γενικά να στρέφουν την προσοχή εκτός εσωτερικού, όπου τα πράγματα εδώ και καιρό δεν πάνε καθόλου καλά και επιδεινώνονται. Αυτό βολεύει στην παρούσα φάση και την Ουάσινγκτον που ψάχνει απεγνωσμένα ρεβάνς εναντίον του Πούτιν.

Πάντως γίνεται αυτό που είχαμε προβλέψει με τον άξονα Μαύρη Θάλασσα – Στενά – Αιγαίο – Κύπρος – Μέση Ανατολή να εξελίσσεται σε γεωγραφικό χώρο αλληλεπιδράσεων μεταξύ σημείων, τα οποία μπορούν να μετατρέψουν ανά πάσα στιγμή την ευρύτερη περιοχή σε εμπόλεμη ζώνη.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου