Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Υπεγράφη η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Ουκρανίας


Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ υπέγραψε σήμερα, μαζί με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσης Ουκρανίας-ΕΕ, η μη υπογραφή της οποίας στο τέλος του 2013, πυροδότησε την ουκρανική κρίση.

Με τον τρόπο αυτόν οι ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν την ισχυρή τους στήριξη προς την Ουκρανία, έπειτα και από την απόφασή τους να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα, προσθέτοντας 12 ονόματα προσωπικοτήτων από τη Ρωσία και την Ουκρανία, στον κατάλογο των ατόμων που πλήττονται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Η υπογραφή «συμβολίζει τη σημασία των σχέσεων» των δύο πλευρών και «τη βούλησή τους να τις ενισχύσουν ακόμη περισσότερο», δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι με μήνυμά του στο Twitter.

Το κείμενο, το οποίο υπεγράφη από τους 28 ευρωπαίους ηγέτες, δεσμεύει τις δύο πλευρές σε πολιτική σύνδεση και οικονομική ολοκλήρωση. Δεν προβλέπει την μακροπρόθεσμη ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από τη συμφωνία σύνδεσης η οποία επρόκειτο να υπογραφεί τον περασμένο Νοέμβριο, πριν ο πρώην πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς υπαναχωρήσει και αρνηθεί να την υπογράψει, μόνο τα κεφάλαια πολιτικού χαρακτήρα υπεγράφησαν σήμερα, δηλαδή, τρία από τα επτά .

Η υπογραφή των υπολοίπων κεφαλαίων τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία μία ζώνης ελευθέρου εμπορίου και ευρεία οικονομική και δικαστική συνεργασία, μετατέθηκε για μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου και τον σχηματισμό νέας ουκρανικής κυβέρνησης, καθώς και την εφαρμογή προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης και την εισαγωγή οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προτίθεται να υπογράψει συμφωνίες σύνδεσης και με τη Γεωργία και τον Μόλδοβα, δύο ακόμη χώρες που επιθυμούν να βγουν από τη ρωσική σφαίρα επιρροής. Για να προλάβουν οποιαδήποτε διατάραξη της διαδικασίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν χθες την επίσπευση της υπογραφής , για τον Ιούνιο το αργότερον.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου