Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Μολυσμένο με τοξικά μέταλλα το 10% του ρυζιού στην Κίνα


Η συγκομιδή ρυζιού στην Κίνα είναι μολυσμένη με βαριά τοξικά μέταλλα σε ποσοστό μέχρι και 10%, ως συνέπεια της γρήγορης βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του κινέζικου Τύπου.

Το ρύζι αποτελεί τη βασική τροφή στην Κίνα, η οποία παράγει 200 εκατομμύρια τόνους ρυζιού ετησίως. Τεράστιες ποσότητες ρυζιού μολύνονται για χρόνια από μέταλλα όπως το κάδμιο, ωστόσο τίποτα δεν έχει γίνει για να προειδοποιηθεί ο πληθυσμός για τους κινδύνους, σύμφωνα με την κινεζική εβδομαδιαία επιθεώρηση «Νέος Αιώνας», η οποία επικαλείται επιστημονικές μελέτες που ξεκίνησαν το 2007.

Από όλα τα δημητριακά, το ρύζι απορροφάει περισσότερο κάδμιο, το οποίο έχει ανιχνευτεί στο νερό άρδευσης των ορυζώνων, μαζί με άλλα μέταλλα ορυχείων όπως μόλυβδο, κασσίτερο και χαλκό. «Τα βαρέα αυτά μέταλλα είναι τοξικά και μολύνουν την ατμόσφαιρα και τον υδροφόρο ορίζοντα, σε μεγάλο μέρος της κινέζικης επικράτειας.  Πρόκειται για μια μόλυνση ολόκληρης της τροφικής αλυσίδας, που συμβαίνει εδώ και χρόνια. Οι μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν το 10% του κινέζικου ρυζιού περιέχει ποσότητες καδμίου πάνω από το επιτρεπτό όριο», αναφέρεται στο περιοδικό.

Ο Παν Τζενσίνγκ, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στις αναλύσεις, βεβαίωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι στις περιοχές με όξινα εδάφη, γνωστά για υψηλά επίπεδα μόλυνσης, το 60% της παραγωγής ρυζιού περιείχε κάδμιο πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Το κάδμιο είναι μια τοξική και καρκινογόνος ουσία, η οποία συσσωρεύεται στο  σώμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, κυρίως στα νεφρά, τα κόκκαλα και το συκώτι.

Ο σεβασμός του περιβάλλοντος στην Κίνα πολλές φορές θυσιάζεται στο βωμό της οικονομικής ανάπτυξης. Τα διατροφικά σκάνδαλα είναι άλλωστε συχνά στη χώρα αυτή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου