Δημόσια παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά και στον τρόπο με τον οποίο τα χειρίζεται η κυβέρνηση έκαναν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου 33 πρώην πρέσβεις, που για σειρά ετών υπηρετήσαν από διαφορετικά πόστα την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος” και το ρεπορτάζ του Ν. Μελέτη, οι διπλωμάτες εκφράζουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο η «σημερινή οικονομική συγκυρία να πλήξει τελικά τα εθνικά μας θέματα εν όλω ή εν μέρει ανεπανόρθωτα» και συστήνουν την αποφυγή σύναψης συμφωνιών που θα δεσμεύσουν τη χώρα στο διηνεκές, τη στιγμή που η χώρα μας διέρχεται την οικονομική κρίση και έχει μειωμένη διαπραγματευτική ισχύ.
Ιδιαίτερη μνεία κάνουν στον ελληνοτουρκικό διάλογο, τονίζοντας ότι είναι «προδιαγεγραμμένη η έκβαση της διαπραγμάτευσης εις βάρος εκείνου που δέχεται να συνομιλεί υπό τη συνεχή απειλή του casus belli», καθώς ο απειλούμενος διαπραγματεύεται σαν να έχει ηττηθεί σε πόλεμο και ο «παράνομος χαρακτήρας των ενεργειών του απειλούντος ακυρώνεται στα μάτια των διεθνών παραγόντων».
Μεταξύ άλλων τάσσονται κατά της συνδιαχείρισης του Αιγαίου εφόσον δεν προηγηθεί η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων και ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ενώ προειδοποιούν ότι «η επί μακρόν αποχή εκ μέρους της Ελλάδας από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μπορεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις να δώσει λαβή σε παρερμηνείες».
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, την επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι πρώην πρέσβεις: Θ. Στοφορόπουλος, Ι. Μπουρλογιάννης, Ι. Σπέτσιος, Εμ. Μεγαλοκονόμος, Ι. Θωμόγλου, Αχ. Εξαρχος, Σπ. Δοκιανός, Εμ. Γκίκας, Ι. Γεννηματάς, και ο τέως προϊστάμενος της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ Κ. Οικονομίδης.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου