Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Εγκαταλείπει η Μόσχα τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη;


Η Ρωσία εγκαταλείπει το σχέδιο συμμετοχής της στον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Vedomosti, το οποίο επικαλείται το Bloomberg.

Οι Ρώσοι εταίροι στην κοινοπραξία Trans Balkan Pipeline B.V, OAO Transneft, OAO Rosneft και OAO Gazprom Neft, θα αποφασίσουν επισήμως να τερματίσουν   τη χρηματοδότησή τους στο σχέδιο αυτό στη διάρκεια γενικής συνέλευσης των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Ρώμη, αναφέρει η Vedomosti επικαλούμενη πηγές της κοινοπραξίας που δεν κατονομάζει.

Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά «θάβει» το σχέδιο κατασκευής του αγωγού, σχολιάζει η  Ρωσική εφημερίδα, η οποία προσθέτει ότι το 2007, η Ρωσία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα συμφώνησαν στην κατασκευή πετρελαιαγωγού μήκους 285 χιλιομέτρων από το Βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς έως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο Αιγαίο.

Ο αγωγός, συνολικής αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και δυναμικότητας 35 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ετησίως, θα παρέκαμπτε το Βόσπορο και τα Στενά των Δαρδανελίων, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς του πετρελαίου.

Βασικό χαρακτηριστικό του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ήταν ότι θα λειτουργούσε «ανταγωνιστικά» ως προς τον αντίστοιχο αγωγό που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν η Ρωσία, η Ιταλία και η Τουρκία, από το λιμάνι της Σαμσούντας, στη Μαύρη Θάλασσα, έως το τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου