Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Αμερικανοεβραίοι: Ανησυχία για την ειρήνη μεταξύ Ισραήλ – Αιγύπτου


Την αναγκαιότητα να διατηρηθεί σε ισχύ η υπογραφείσα το 1979 ειρηνευτική συνθήκη από το Ισραήλ και την Αίγυπτο παρουσία των ΗΠΑ, εξέφρασε ο επικεφαλής των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, Αλαν Σόλοου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα παύσει να ισχύει η συνθήκη αυτή, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι τα πράγματα όντως είναι έτσι.

«Υπάρχει ανησυχία για όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο, καθώς κάθε φορά που παρατηρείται αστάθεια στην περιοχή, υπάρχει η πιθανότητα να ανακύψουν δυσκολίες» δήλωσε ο Α. Σόλοου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο κ. Σόλοου ηγείται αντιπροσωπείας της «Διάσκεψης των Προέδρων» που επισκέπτεται ετησίως το Ισραήλ, αλλά προτού πάει εκεί περνά προηγουμένως, από μία άλλη, διαφορετική κάθε φορά, χώρα. Φέτος, επελέγη η Ελλάδα και πρώτος σταθμός η Θεσσαλονίκη, λόγω της μακράς εβραϊκής παρουσίας στην πόλη.

«Υπάρχει πολλή ιστορία (εβραϊκή) εδώ. Για εμάς ήταν σημαντικό να έρθουμε πρώτα εδώ και να καταλάβουμε κάποια πράγματα για την εβραϊκή κοινότητα, που ήκμασε εδώ, προτού συνεχίσουμε το υπόλοιπο κομμάτι του ταξιδιού μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επόμενος σταθμός του ταξιδιού της αντιπροσωπείας των αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων είναι η Αθήνα, όπου θα έχουν επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Σόλοου,  είναι «να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομία της όσο και τις διεθνείς της σχέσεις» και «να χρησιμοποιήσουμε θετικά αυτή τη γνώση που θα αποκομίσουμε, προκειμένου να προωθήσουμε τις σχέσεις της Ελλάδας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με το Ισραήλ».

Επίσης, ερωτηθείς για τον εάν υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ,  απάντησε θετικά  πως «υπάρχει πολύς χώρος».

«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ έχουν ανοδική τροχιά κι ελπίζω πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί», υπογράμμισε.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου