Την ελπίδα ότι η Τουρκία θα μπορέσει να θέσει σε λειτουργία δύο ή τρία εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2023 εξέφρασε με σημερινές του δηλώσεις ο Τούρκος, υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ.
Ο κ. Γιλντίζ σημείωσε ακόμη ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών. «Η ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας είναι περίπου 70%-72%», σημείωσε ο κ. Γιλντίζ, κατά τη διάρκεια συνάντησης, στην Άγκυρα, για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην περιοχή του Ακούγιου.
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον κ. Γιλντίζ, εκτιμάται πως για να καλύψει τις ανάγκες της, με ετήσια ανάπτυξη 7%-8%, θα χρειάζεται έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας δυναμικότητας 4.000-5.000 MW, γι’ αυτό κι ένας μόνο πυρηνικός σταθμός δεν είναι αρκετός. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε δύο ή τρεις σταθμούς έως το 2023», σημείωσε ο κ. Γιλντίζ.
Τον περασμένο Μάιο, η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, που αναμένεται να κοστίσει περίπου 20 δισ. δολάρια. Η ρωσική εταιρεία ROSATOM αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου εντός του 2013 και ο πρώτος αντιδραστήρας αναμένεται να αρχίσει να παράγει ενέργεια το 2018.
Η Ρωσία θα κατασκευάσει τέσσερις μονάδες, δυναμικότητας 1.200 MW στο Αγκούγιου και θα λειτουργεί τον πυρηνικό σταθμό για 60 χρόνια. Η τουρκική εταιρεία ηλεκτρισμού έχει δεσμευτεί για την αγορά συγκεκριμένης ποσότητας ενέργειας, την πρώτη 15ετία, από το ξεκίνημα της εμπορικής λειτουργίας του σταθμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου