Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Η κυβέρνηση Μέρκελ βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να δώσει άσυλο στον Μουμπάρακ


Στο Βερολίνο μαίνεται ο πολιτικός καυγάς για το αν θα πρέπει ή όχι να δοθεί άδεια στο Χόσνι Μουμπάρακ να ταξιδέψει «για λόγους υγείας» στη Γερμανία, με την προοπτική να παραμείνει εκεί, είτε με πρόσχημα ιατρικές εξετάσεις, είτε με μία μορφή πολιτικού ασύλου, η οποία δεν θα είναι ταπεινωτική για τον ίδιο.

Υπέρ της «εξυπηρέτησης» του προέδρου της Αιγύπτου τάσσονται πολλοί πολιτικοί του κυβερνητικού στρατοπέδου Χριστιανοδημοκρατών και Ελεύθερων Δημοκρατών. «Και μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα στο Μουμπάρακ, να τύχει θεραπείας σε γερμανικό νοσοκομείο» δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ρούπρεχτ Πόλεντς. Παρόμοιες απόψεις εξέφρασαν ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Αντρέας Σόκενχοφ, και ο ειδικός για θέματα άμυνας των Ελεύθερων Δημοκρατών, Έλκε Χοφ.

Η αντιπολίτευση, αντίθετα, είναι πλήρως αντίθετη σε τέτοια προοπτική. «Οι Αιγύπτιοι περιμένουν από μας βοήθεια κατά τη μετάβαση στη δημοκρατία και όχι τη στήριξη ενός γκρεμισμένου τύραννου» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Πράσινων, Γιούργκεν Τριτίν. Για τον πράσινο πολιτικό, τυχόν άδεια παραμονής του κ. Μουμπάρακ σε γερμανικό νοσοκομείο δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά καμουφλαρισμένο πολιτικό άσυλο. «Κι αυτό», λέει, «δεν έχει καμία σχέση με ανθρωπιστικούς λόγους».

Οι φήμες, ότι ο αιγύπτιος πρόεδρος θα ζητήσει καταφύγιο στη Γερμανία, κυκλοφορούσαν από την περασμένη εβδομάδα στη γερμανική πρωτεύουσα. Σε σχετικό ερώτημα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, αρνήθηκε να πάρει θέση, λέγοντας, ότι δεν σχολιάζει φήμες.

Η συζήτηση γι' αυτό φούντωσε όμως, ύστερα από πρόσφατο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, σύμφωνα με το οποίο, η παραμονή του αιγύπτιου προέδρου στη Γερμανία θα έδινε τη δυνατότητα στο νέο αντιπρόεδρο, Ομάρ Σουλεϊμάν, να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση χωρίς να χρειαστεί να παραιτηθεί αμέσως ο κ. Μουμπάρακ. Τώρα, οι δηλώσεις των εκπροσώπων του κυβερνητικού στρατοπέδου ενισχύουν την εντύπωση, ότι οι φήμες για το «γερμανικό ταξίδι» του κ. Μουμπάρακ δεν είναι εντελώς αστήρικτες.

Αν και ο πρόεδρος Μουμπάρακ έχει δηλώσει ότι «θέλει να πεθάνει επί αιγυπτιακού εδάφους» τα μέσα ενημέρωσης του Μαυροβουνίου δημοσίευσαν στις 4 Φεβρουαρίου μία είδηση, η οποία ήθελε την κυβέρνηση του βαλκανικού κράτους διατεθειμένη να του δώσει άσυλο εάν το ζητήσει ο ίδιος. Η επιλογή είναι πιθανό να οφείλεται στους στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς του γιου του αιγύπτιου ηγέτη, Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, με τις αρχές του Μαυροβουνίου, με τις οποίες έχει υπογράψει σημαντική συμφωνία για τη δημιουργία μεγάλων τουριστικών μονάδων. Άλλωστε το Μαυροβούνιο έχει ήδη δώσει άσυλο και υπηκοότητα στον εξόριστο πρώην πρωθυπουργό της Ταϊλανδής, Θακσίν Σιναουάτρα.

Πέρα όμως από το Μαυροβούνιο, έχει ακουστεί ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει ενδεχόμενο να «φιλοξενήσουν» τον Μουμπάρακ εάν εγκαταλείψει την Αίγυπτο. Αν και επισήμως η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει κάνει καμία νύξη για πιθανή μεταφορά του στις ΗΠΑ, τόσο σε εφημερίδες όσο και σε ιστολόγια η συζήτηση μαίνεται, με την συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων να απορρίπτει αυτό το σενάριο.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου