Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Τέλος η κρίση για την Αργεντινή;


Ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην Αργεντινή πέρυσι διαμορφώθηκε στο 9,1%, ανακοινώθηκε στο Μπουένος Αϊρες από την πρόεδρο Κριστίνα Κίρτσνερ, εξέλιξη που φανερώνει ότι η οικονομία της λατινοαμερικανικής χώρας ξεπερνά τη διεθνή βαθιά κρίση του έτους 2009.

Η Κίρτσνερ, που έκανε τα επίσημα εγκαίνια των εργασιών κατασκευής ενός περιμετρικού στο Μπουένος Αϊρες αυτοκινητόδρομου, θύμισε ότι το υπουργείο των Οικονομικών από τον περυσινό Αύγουστο εξέφραζε βεβαιότητα, ότι η εθνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό τουλάχιστον 8% όλο το 2010.

Πάντως, η εθνική στατιστική υπηρεσία της Αργεντινής ακόμα δεν έδωσε εκτίμηση για την περυσινή ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Μία υπηρεσία, που καταναλωτές και οικονομολόγοι υποπτεύονται ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει να εκδίδονται, μέσω αυτής, τα επιθυμητά γι’ αυτήν επίσημα οικονομικά στοιχεία.

Πάντως και μία μεγάλη μερίδα Αργεντινών οικονομολόγων συμφωνεί, ότι η ανάπτυξη της αργεντίνικης οικονομίας το ’10 κυμάνθηκε στο 6%, ως προς το 2009, οπότε ο πλανήτης υπέστη τη διεθνή οικονομική κρίση.

Προκειμένου να αναπτυχθεί έντονα η αργεντίνικη οικονομία, πέρυσι, διογκώθηκαν οι δημόσιες επενδύσεις, τονώθηκε η κατανάλωση, ενώ επωφελήθηκε το Μπουένος Αϊρες από την ανατίμηση, διεθνώς, πολλών πρώτων υλών που παράγει, κάτι που αποφασιστικά συνέβαλε στην έντονη οικονομική ανάπτυξη.

Όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη του στο εξωτερικό, το Μπουένος Αϊρες έκανε χρήση των συναλλαγματικών και άλλων αποθεμάτων στην Κεντρική Τράπεζα, χωρίς αυτά να μειωθούν διαχρονικά με τρόπο αισθητό και μάλιστα πετυχαίνοντας, στο τέλος του ’10 και μία μικρή αύξησή τους…

Όλη αυτή η ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας της Αργεντινής, που στηρίχθηκε στην κατανάλωση και στη μεγάλη δημόσια δαπάνη, έφερε έναν πληθωρισμό σε βάση 12μηνη της τάξης περίπου του 25%, που μάλιστα φέτος έχει τάση να επιταχυνθεί…

Τόσο μεγάλη ανάπτυξη η αργεντίνικη οικονομία είχε ξανά μετά το 2003 κι έως και το 2007, οπότε αυτή ήταν αύξηση 7,1% του ΑΕΠ της, που κατρακύλησε μόλις στο 0,9% του ΑΕΠ της το 2009.

Σχεδόν όλο το 2011 θα είναι προεκλογικό για την Αργεντινή, δεδομένου ότι είναι προγραμματισμένες να γίνουν τον Οκτώβριο, φέτος, οι προεδρικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου