Ένα νέο πλανήτη που έχει ονομαστεί προσωρινά «Τύχη», αναζητούν οι επιστήμονες προκειμένου να αναπληρώσουν το κενό που δημιουργήθηκε προ πενταετίας με τη... διαγραφή του Πλούτωνα από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Whitmire, αστροφυσικό του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, ο πλανήτης «Τύχη» «έχει ατμόσφαιρα παρόμοια με αυτή του Δία, με πολύχρωμες κηλίδες και σύννεφα», αποτελείται από υδρογόνο και ήλιο, πιθανότατα έχει τους δικούς του δορυφόρους, ενώ η θερμοκρασία του αναμένεται να είναι περίπου -73º C. Χαρακτηριστικό του νέου πλανήτη είναι το μέγεθός του, αφού η μάζα του είναι τετραπλάσια από τη μάζα του Δία, του μεγαλύτερου έως τώρα πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Επιπλέον, η τροχιά του από τον Ήλιο είναι 15000 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Γης, τροχιά που καθιστούσε μέχρι τώρα αδύνατη την εντόπισή του.
Τώρα έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για την «Τύχη» από το διαστημικό τηλεσκόπιο Wise της NASA, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν για πρώτη φορά τον Απρίλιο, ενώ ο Whitmire και ο J. Matese, επίσης αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, εκτιμούν ότι σε μία διετία περίπου θα επιτευχθεί η παρατήρηση της «Τύχης» και από επίγεια τηλεσκόπια.
Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) θα αποφασίσει αν η «Τύχη» θα αναγνωριστεί ως ο 9ος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Το επιχείρημα εναντίον της αναγνώρισης αυτής είναι ότι πιθανώς δημιουργήθηκε γύρω από ένα άλλο άστρο και στη συνέχεια συνελήφθη από το βαρυτικό πεδίο του Ήλιου. Όμως, όπως δήλωσε ο Matese στην Independent, η IAU είναι δυνατό να δημιουργήσει μια νέα κατηγορία πλανητών για την «Τύχη». Η IAU θα αποφασίσει, επίσης, και το οριστικό όνομα του πλανήτη.
Η «Τύχη» αναζητείται στην εξωτερική περιοχή του νέφους Oort , την πιο απομακρυσμένη περιοχή του ηλιακού μας συστήματος, μία σφαίρα διαμέτρου ενός έτους φωτός. Τα περισσότερα αντικείμενα στην περιοχή αυτή είναι κομμάτια από πάγο σε θερμοκρασία γύρω στο απόλυτο μηδέν (-273 βαθμοί). Πιθανότατα με την ύπαρξη της «Τύχης» οι επιστήμονες να εξηγήσουν γιατί το 20% από τους κομήτες, που προέρχονται από αυτή την περιοχή και παρατηρούνται από το 1898, έρχονται από διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που προβλέπει η θεωρία.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου