Ο πυρετός του bitcoin έχει αρχίσει να απλώνεται στον κυβερνοχώρο και οι σύγχρονοι «χρυσοθήρες» ψάχνουν να βρουν πως θα γίνουν εν μια νυκτί πλούσιοι. Τι είναι όμως το bitcoin; Πως χρησιμοποιείται και τι έχει κανείς να κερδίσει αν το βάλει στο «ψηφιακό» πορτοφόλι του;
Διαβάστε στη συνέχεια σύντομες απαντήσεις στα βασικά σας ερωτήματα.
Τι είναι το bitcoin;
Το bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο δημιουργήθηκε το 2009 από άγνωστο πρόσωπο που χρησιμοποίησε το "παρατσούκλι" Satoshi Nakamoto. Χρησιμοποιείται σε συναλλαγές στις οποίες δεν υπάρχουν ενδιάμεσοι (δλδ. όχι τράπεζες), δεν υπάρχουν προμήθειες και οι συναλλασσόμενοι παραμένουν ανώνυμοι. Σήμερα, όλο και περισσότεροι έμποροι δέχονται το νόμισμα, ανάμεσά τους ακόμα και πιτσαρίες ή καταστήματα μανικιούρ.
Γιατί είναι τόσο δημοφιλές;
Το bitcoin επιτρέπει τις ανώνυμες συναλλαγές, ενώ παράλληλα διευκολύνει τις διεθνείς αγοραπωλησίες, καθώς δεν υπάρχουν ζητήματα ισοτιμίας ή διπλής φορολόγησης. Επίσης, για τις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις είναι πολύ ελκυστικό το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να πληρώνουν δικαιώματα χρήσης ή προμήθειες σε εταιρείες που εκδίδουν πιστωτικές κάρτες.
Πως αποκτά κανείς bitcoins;
Στο Internet υπάρχουν αρκετά «ανταλλακτήρια συναλλάγματος» bitcoin. Το μεγαλύτερο είναι το Mt. Gox και εκεί μπορεί κανείς να ανταλλάξει κάθε συνάλλαγμα με bitcoins.
Πως γίνονται οι μεταφορές χρημάτων και τα εμβάσματα;
Η μεταφορές χρημάτων είναι πολύ απλές και μπορούν να γίνουν σε κάθε πλατφόρμα. Μέσω υπολογιστή, ο πιο απλός τρόπος είναι μέσω σελίδων web, ενώ παράλληλα υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες.
Που αποθηκεύω την περιουσία μου σε bitcoins;
Τα bitcoins αποθηκεύονται σε «ψηφιακά πορτοφόλια», στην ουσία φακέλους σε κάποιο σκληρό δίσκο υπολογιστή ή σε μια ψηφιακή πλατφόρμα cloud. Πρόκειται για μια μορφή «τραπεζικού λογαριασμού» στον οποίο γίνονται καταθέσεις ή αναλήψεις χρημάτων, μόνο που αυτό γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά.
Πόσο ασφαλές είναι να μετατρέψω χρήματα σε bitcoins;
Στο θέμα της ασφάλειας δεν υπάρχουν οριστικές απαντήσεις. Η όλη διαδικασία είναι αρκετά ασφαλής, αρκεί να μην πετάξετε το σκληρό σας δίσκο στα σκουπίδια, να μη σας τον κλέψουν ή να μη διαγράψετε το σχετικό φάκελο από το cloud σας. Γενικά, καλό είναι πάντα να κρατάτε αντίγραφα. Κατά τα άλλα, παράγοντας αβεβαιότητας αποτελεί η στάση των κυβερνήσεων και των εποπτικών αρχών απέναντι στο ψηφιακό νόμισμα. Μέχρι στιγμής τηρείται στάση αναμονής, δεν αποκλείεται όμως στο κοντινό μέλλον να υπάρξουν έλεγχοι (κυρίως για θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και φορολογίας) ή ακόμα και κάποια στιγμή να κλείσει η υπηρεσία.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου