Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Το φάντασμα της διαίρεσης της Ευρώπης ξαναζωντανεύει η κρίση στην Ουκρανία


Την ώρα που το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας, ψήφιζε ομόφωνα την απόφαση ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία, η Γερμανία προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέας διχοτόμησης της Ευρώπης ενώ ο Μπ. Ομπάμα αποφασίζει την επιβολή μέτρων για την ουκρανική κρίση.


Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας, στο οποίο κυριαρχούν οι ρωσόφωνοι, με ομόφωνο φήφισμα ζήτησε να εισέλθει η Κριμαία στη Ρωσική Ομοσπονδία με τα δικαιώματα ενός υποκειμένου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και ανακοίνωσε τη διοργάνωση δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου με το ερώτημα: «Ενωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία» ή «Σαφώς ενισχυμένη αυτονομία». Αρχικά είχε αποφασιστεί η διοργάνωση δημοψηφίσματος στις 30 Μαρτίου, με μόνο ερώτημα την ενίσχυση της αυτονομίας της.

Ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσένιουκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά την συνάντηση του με τους «28» στην πρωϊνή συνεδρίαση, χαρακτήρισε «παράνομη» την απόφαση του κοινοβουλίου της Κριμαίας. Ζήτησε εξάλλου την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Ουκρανίας και εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει σε εποικοδομητικό διάλογο με τη ρωσική πλευρά.

Στις Βρυξέλλες είναι σε εξέλιξη η έκτακτη Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.  Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν με την παροχή οικονομικής βοήθειας της ΕΕ, ύψους 11 δισ. ευρώ, προς την Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ- Ουκρανίας, το συντομότερο δυνατό.



Ελλάδα
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόνισε την ανάγκη να αποφευχθούν κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένοπλη ένταση και ζήτησε πλήρη και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή.



Γερμανία
Πάντως η Γερμανία προειδοποίησε σήμερα ότι δεν πρέπει "να κλείσουμε όλες τις πόρτες" επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ να δηλώνει πως φοβάται «μια νέα διαίρεση της Ευρώπης».

«Πρέπει να δεχθούμε ότι δεν έχουμε απλώς ευθύνη να επιλύσουμε μια κρίση μέσα στην Ουκρανία, αλλά και να αποφύγουμε μια νέα διαίρεση στην Ευρώπη», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ στη Ρώμη και πρόσθεσε: «Θεωρώντας ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο, της Ρωσίας περιλαμβανομένης, για να διευθετούμε συγκρούσεις, όπως αυτές με το Ιράν ή στη Συρία, μια διαίρεση σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία θα σήμαινε πως η διεθνής συνεργασία που χρειαζόμαστε θα διακόπτονταν για μια μακρά περίοδο ή ακόμη και θα σταματούσε». «Είμαι της άποψης πως πρέπει να προσέξουμε στις Βρυξέλλες να μην κλείσουμε όλες τις πόρτες, όταν θα μπορούσαμε ίσως να διαπιστώσουμε πως θα μπορούσαμε να είχαμε περάσει μέσα απ' αυτές», τόνισε ο Σταϊνμάγερ.



Η.Π.Α.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αποφάσισε να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πάγωμα πόρων σε Ρώσους αξιωματούχους καθώς και σε αξιωματούχους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας τους οποίους κρίνει «υπεύθυνους» για το ότι «απειλείται η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα, η εθνική κυριαρχία ή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου