Μια νέα μελέτη μεταβάλλει την ιστορία της ζωής στο Σύμπαν ή καλύτερα την τοποθετεί πολύ πιο πίσω χρονολογικά από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με Αμερικανό ερευνητή, οι πρώτοι κιόλας πλανήτες που δημιουργήθηκαν μετά τη Μεγάλη Εκρηξη ήταν φιλόξενοι για τη ζωή και πιθανώς κατοικήσιμοι.
Το «πρώτο» νερό
Τη νέα μελέτη έκανε ο Αβραάμ Λεμπ, αστρονόμος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και, σύμφωνα με αυτήν, αμέσως μετά τη Μεγάλη Εκρηξη από την οποία γεννήθηκε το Σύμπαν δημιουργήθηκαν πλανήτες. Σύμφωνα με τη μελέτη βραχώδεις πλανήτες σχηματίστηκαν μόλις 15 εκατομμύρια έτη μετά τη Μεγάλη Εκρηξη και σε αυτούς υπήρχε νερό σε υγρή μορφή.
Ο Λεμπ εκτιμά ότι οι συνθήκες στο νεογέννητο Σύμπαν επέτρεψαν τη γέννηση άστρων που έζησαν για πολύ χρονικό διάστημα αλλά πρόλαβαν να «σπείρουν» τα υλικά σχηματισμού πλανητών και μάλιστα βραχωδών. Την παρουσία του νερού σε υγρή μορφή εξασφάλιζε, σύμφωνα με τον ερευνητή, η ακτινοβολία που εξέπεμπε το νεογέννητο Σύμπαν, η λεγόμενη κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου.
«Ολόκληρο το Σύμπαν ήταν εκκολαπτήριο για τη ζωή» υποστηρίζει ο Λεμπ. Όπως ήταν επόμενο η μελέτη του Λεμπ έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα με διαφόρους επιστήμονες να καταθέτουν σοβαρές επιφυλάξεις ακόμη και αντιρρήσεις για τη νέα θεωρία. Η μελέτη δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο επιστημονικών προδημοσιεύσεων arXiv.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου