Του Δημήτρη Παπαγεωργίου
Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη είδηση. Για κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί.
Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι. Και δυστυχώς είναι για μία ακόμη φορά αλήθεια. Σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση Αναστασιάδη ετοιμάζεται να... καταργήσει την εθνοφρουρά!
Όπως αναφέρει σε σχετικό του πρωτοσέλιδο κείμενο το defencenet: Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου δήλωσε χαρακτηριστικά : "Η Εθνική Φρουρά δεν μπορεί να στηρίζεται από το κράτος. Αυτό το πρόβλημα υπήρχε ανέκαθεν και δεν προέκυψε πρόσφατα λόγω της κρίσης. Το κόστος της Εθνικής Φρουράς ήταν πάντοτε δυσανάλογο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους".
Παρουσιάζει την Άμυνα της χώρας ως μια αγγαρεία χωρίς νόημα που απλά "τρώει" λεφτά σε μία χώρα που το 40% του εδάφους της βρίσκεται υπό Κατοχή. Συνεπαγωγικά θεωρεί ότι η ανεξαρτησία της Κύπρου είναι περιττή και αδιάφορη!
Αυτό φαίνεται από τα δύο νομοσχέδια που ολοκλήρωσε πρόσφατα το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου.
Εν ολίγοις αυτά περιλαμβάνουν το κλείσιμο στρατοπέδων και λεσχών καθώς και μείωση της θητείας των εθνοφρουρών η οποία έτσι και αλλιώς είναι συμβολική! Και όλα αυτά τη στιγμή που το Barbaros "σουλατσάρει" εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων εδώ και μια εβδομάδα με συνοδεία δύο τουρκικών πολεμικών πλοίων!
Η πρόταση του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου περιλαμβάνει κλείσιμο στρατοπέδων όπως και κλείσιμο των τεσσάρων εκ των πέντε Λεσχών Αξιωματικών Εθνικής Φρουράς (ΛΑΕΦ), αφήνοντας σε λειτουργία μόνο εκείνη της Λευκωσίας!
Επιπρόσθετα, με βάση την πρόταση, τα στρατολογικά γραφεία θα μεταφερθούν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη ενώ προβλέπεται η αχρήστευση παλιών συστημάτων, η συντήρηση και η απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων, σε βάθος συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (αν το επιτρέψει η οικονομική κατάσταση φυσικά δηλαδή ποτέ).
Eπιπλέον, αναθεωρούνται 30 περίπου θεσμικά κείμενα, κανονισμοί και νόμοι.
Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την τροποποίηση του περί ιεραρχίας κρίσεων, προαγωγών και αφυπηρετήσεων αξιωματικών Νόμου.
Όσο αφορά το θέμα μείωσης της θητείας των εθνοφρουρών, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι "η μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι εφικτή. Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η θητεία είναι μεγάλη και η μείωσή της αποτελεί ουσιαστική αναγκαιότητα"!
Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν παρά ένα μόνον πράγμα. Την παραίτηση των Κυπρίων Ελλήνων, από κάθε ελπίδα όχι μόνο επανένωσης του νησιού, αλλά ακόμη και υπεράσπισης του κομματιού του νησιού που έχει απομείνει στα χέρια τους. Δυστυχώς η κυβέρνηση Αναστασιάδη, ως μια γνήσια “φιλελεύθερη” και “παγκοσμιοποιημένη” κυβέρνηση, αποδεικνύεται πιο καταστροφική για τον ελληνισμό του νησιού, από ότι η προηγούμενη κυβέρνηση Χριστόφια. Και είναι πραγματικά πολύ δύσκολο το να καταφέρεις να ξεπεράσεις σε ενδοτικότητα και παθητικότητα το ΑΚΕΛ. Όμως η σύγχρονη “κεντροδεξια” του Αναστασιάδη το κατάφερε. Καταργώντας την εθνοφρουρά, δίνει ένα καίριο χτύπημα όχι μόνον στην ελληνική συνείδηση του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά υπονομεύει τις ίδιες τις πιθανότητες επιβιωσής του.
Ίσως οι “νεοκύπριοι” του Ν. Αναστασιάδη έχουν στο μυαλό τους κάποια “διεθνή δύναμη” η οποία θα αναλάβει την “προστασία” της ελληνικής Κύπρου, τώρα μάλιστα που αυτή βγάζει και ορυκτό πλούτο.
Φυσικά όπως ο κάθε “φιλελεύθερος” όμως, η κυβέρνηση Αναστασιάδη, αδυνατεί να κατανοήσει τις συνέπειες αυτών της των επιλογών. Και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους για τον λαό της Κύπρου. Αυτό που κάθε πόρνη του δρόμου ξέρει, ότι ο νταβατζής της δεν την “προστατεύει” γιατί την “αγαπά”, αλλά επειδή θέλει να βγάζει κέρδος από αυτή, δεν το γνωρίζουν οι πολυσπουδαγμένοι.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται
Η πτώση του Βυζαντίου έχει χρονικά τις ρίζες της ήδη στις αρχές του 12ου αιώνα μ.Χ. Ουσιαστικά τότε οι Βυζαντινοί Αυλικοί επιβλήθηκαν στην ηγεσία του Βυζαντινού στρατού αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο της Αυτοκρατορικής Εξουσίας, με αποτέλεσμα την απαρχή της στρατιωτικής παρακμής του Βυζαντίου.
Μια σειρά από σπάταλους και διεφθαρμένους αυτοκράτορες σε συνδυασμό με την πολυέξοδη και πολυπρόσωπη αυλική καμαρίλα που οι δολοπλοκίες της άγγιζαν τα όρια του γελοίου, διασπάθισαν τα οικονομικά αποθέματα των ταμείων που είχαν αποταμιεύσει οι Αυτοκράτορες της Δυναστείες των Μακεδόνων. Τα έξοδα της Αυλής πολλαπλασιάστηκαν και αυτό ανάγκασε τους αυτοκράτορες να δημοπρατούν τελωνειακές διευκολύνσεις και προνόμια στους εμπόρους της Βενετίας της Γένοβας και της Φλωρεντίας για τα εμπορεύματα που διακινούσαν μέσω της Κωνσταντινούπολης. Αυτό ανακούφιζε προσωρινά την οικονομική κατάσταση αλλά συρρίκνωνε μακροπρόθεσμα το ετήσιο εισόδημα του Βυζαντινού κράτους.
Ταυτόχρονα εξόντωνε τους Βυζαντινούς εμπόρους συγκεντρώνοντας το εμπόριο στα χέρια των Ενετών που ήταν πιο ανταγωνιστικοί, χάρις τα προνόμια αυτά. Επιπρόσθετα έβαλαν ξένους μισθοφόρους στη θέση και των βυζαντινών στρατιωτών, θεωρώντας ότι αυτοί στοίχιζαν λιγότερα χρήματα στο κράτος.
Κατάληξη; Η παρακμή και η πτώση της υπερδύναμης της εποχής που λεγόταν Βυζάντιο. Μας θυμίζει άραγε όλη αυτή η κατάσταση, το σήμερα; Ομοιάζει με έναν ή με περισσότερους τρόπους με αυτό που βιώνουμε; Η κρίση δικιά σας, αν και νομίζω ότι είναι εύκολα τα συμπεράσματα.
“Ευνουχίζουν” τον λαό, για να παραδοθεί στις απαιτήσεις του
Πέραν όμως όλων των οικονομικών, μακροοικονομικών και λοιπών καταστάσεων, αυτού του είδους οι αποφάσεις έχουν ένα ακόμη σημαντικό αντίκτυπο. Ευνουχίζουν τον κυπριακό ελληνισμό. Ένα από τα εναπομείναντα συλλογικά όργανα που σφυρηλατούσαν την εθνική συνείδηση ενός μεγάλου μέρους των Ελληνοκυπρίων και ιδιαίτερα της νεολαίας, σε αντίθεση με τα “καλέσματα”
της εποχής ήταν αυτή η “μακρά” θητεία, στην Εθνοφρουρά, που τώρα θέλει να καταργήσει ο Αναστασιάδης.
Θέλει φαίνεται περισσότερους Κυπρίους δίχως εθνική συνείδηση, που δίνουν τα λεφτά τους στα καζίνο των κατεχόμενων, παρά εκπαιδευμένους Έλληνες με συνείδηση. Γιατί; Μα γιατί αυτοί οι πρώτοι είναι πολύ πιο δεκτικοί τόσο στα διάφορα “σχέδια” τύπου Ανάν, όσο και στις ονειρώξεις διαφόρων κύκλων – κυρίως εκτός νησιού” για “ομοσπονδίες” και αδελφοποιήσεις με τους τουρκοκύπριους. Που αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν στην αγκαλιά της “μητέρας Τουρκίας”.
Αυτός είναι ο κύριος λόγος της – σταδιακής ίσως – κατάργησης της εθνοφρουράς. Αυτός είναι ο λόγος για την προσπάθεια πολιτικού λυντσαρίσματος κάθε φορέα που αντιδρά σε αυτά τα σχέδια στην Κύπρο. Και ως έναν βαθμό η εθνική φρουρά υπήρξε ένας τέτοιος οργανισμός. Σε αντίθεση με την Κυπριακή π.χ. αστυνομία, που αποτελούσε πάντοτε κέντρο “μακαριακών” και αργότερα “ακελικών” ήταν ένας πυρήνας που ενδυνάμωνε την εθνική συνείδηση στο νησί. Και ακριβώς αυτό θέλουν να πλήξουν οι διάφοροι ανανιστές, τύπου Αναστασιάδη.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου