Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Χερσαία επιχείρηση στην Συρία θέλει η Άγκυρα και ζητά υποστήριξη και από ΗΠΑ


Η Τουρκία τάσσεται υπέρ μίας χερσαίας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, ως μόνου μέσου για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, αλλά μόνο στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης με τους συμμάχους της του διεθνούς συνασπισμού, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, δήλωσε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος.

“Θέλουμε μία χερσαία επιχείρηση μαζί με τους διεθνείς μας συμμάχους…χωρίς χερσαία επιχείρηση, είναι αδύνατος ο τερματισμός των εχθροπραξιών στη Συρία”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε.
“Δεν θα υπάρξει μονομερής στρατιωτική επιχείρηση εκ μέρους της Τουρκίας στη Συρία”, διευκρίνισε.

“Είμαστε σε συνομιλίες με τους συμμάχους μας. Εάν υπάρξει συναίνεση, η Τουρκία θα λάβει μέρος”, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη.

Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να διεξαγάγουν χερσαία στρατιωτική επέμβαση κατά του Ισλαμικού Κράτους στο συριακό έδαφος.
Οι δύο χώρες συμμετέχουν στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό που πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Από το Σάββατο, η τουρκική αεροπορία βομβαρδίζει καθημερινά και συστηματικά τις θέσεις που ελέγχουν οι κούρδοι μαχητές στη Συρία, τους οποίους η ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας θεωρεί “τρομοκράτες”.

Οι δυνάμεις του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης και οι πολιτοφυλακές των Μονάδων Προστασίας του Λαού εκμεταλλεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες την επίθεση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, στην περιοχή του Χαλεπίου για την κατάληψη πολλών περιοχών που τελούσαν υπό τον έλεγχο των ανταρτικών δυνάμεων.

Ο βομβαρδισμός του τουρκικού πυροβολικού κατά των κουρδικών θέσεων τροφοδότησε τις φήμες για επικείμενη χερσαία τουρκική επιχείρηση στη Συρία.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου