Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Θα είναι η Κίνα η πρώτη χώρα που θα εντοπίσει εξωγήινη μορφή ζωής;


Περί τους 10 χιλιάδες πολίτες σκοπεύει να μετατοπίσει η κινεζική κυβέρνηση από περιοχή, προκειμένου να εγκαταστήσει μια γιγαντιαία συσκευή αναζήτησης ζωής σε άλλους πλανήτες


Η Κίνα θα εκτοπίσει σχεδόν 10.000 ανθρώπους προκειμένου να εξασφαλίσει τον απαραίτητο χώρο για το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, μια γιγάντια συσκευή που κατασκευάστηκε με τη φιλοδοξία να εντοπισθεί κάποια ευφυής εξωγήινη ζωή, ανακοίνωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το "Five-hundred-metre Aperture Spherical Radio Telescope" (FAST, Σφαιρικό Ραδιοτηλεσκόπιο Ανοίγματος Πεντακοσίων Μέτρων), καλύπτει μια επιφάνεια ίση με 30 γήπεδα ποδοσφαίρου και θα έχει περίμετρο 1,6 χιλιομέτρων, ενώ αναμένεται να τεθεί σε λειτουγία τον προσεχή Σεπτέμβριο.


Εκτοπίζονται 9.110 πολίτες

Οι επαρχιακές αρχές κάλεσαν 9.110 ανθρώπους που ζουν σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το ραδιοτηλεσκόπιο να εγκατασταθούν αλλού, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Το FAST, το οποίο έχει ένα σφαιρικό άνοιγμα διαμέτρου 500 μέτρων, είναι εγκατεστημένο σε μια αγροτική ζώνη της επαρχίας Γκουιζού (νοτιοδυτική Κίνα), ανάμεσα σε τρεις λόφους.

Η μετεγκατάσταση των κατοίκων θα επιτρέψει "να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο περιβάλλον σε όρους ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων", δήλωσε ο Λι Γιουετσένγκ ένας υψηλόβαθμος επαρχιακός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Νέα Κινα.

Οι άνθρωποι που θα υποχρεωθούν να μετεγκατασταθούν θα αποζημιωθούν με 12.000 γιουάν (1.650 ευρώ). Σε ορισμένους θα δοθεί και συμπληρωματική βοήθεια για τα έξοδα μετεγκατάστασης.



Τι είναι το FAST

Το FAST, η κατασκευή του οποίου άρχισε τον Μάρτιο του 2011, στοίχισε 1,2 δισεκ. γιουάν (165 εκατ. ευρώ). Το ραδιοτηλεσκόπιο αυτό υπερβαίνει σαφώς σε διαστάσεις το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο, που βρίσκεται στο νησί του Πόρτο Ρίκο και έχει διάμετρο 305 μέτρων.

Μια ψηφιακή απεικόνιση του FAST μετά την ολοκλήρωση των εργασιών

Ο γενικός διευθυντής της Κινεζικής Εταιρείας Αστρονομίας Βου Σιανγκπίνγκ είχε δηλώσει πέρυσι στο Νέα Κίνα ότι ο υψηλός βαθμός ευαισθησίας του FAST "θα μας βοηθήσει να αναζητήσουμε ευφυή ζωή έξω από τον γαλαξία μας" και συμπληρώνει: "Διαθέτοντας πιο ευαίσθητο τηλεσκόπιο, η εγκατάσταση θα συμβάλει σε λήψη ραδιομηνυμάτων που μπορεί να είναι πιο αδύναμα και απομακρυσμένα".


Οι Κινέζοι επιστήμονες πιστεύουν πως βρήκαν την ιδανική τοποθεσία

Το τηλεσκόπιο εγκαταστάσθηκε σε μια απομονωμένη περιοχή, η οποία επελέγη επειδή είναι μακριά από μεγάλες πόλεις, είχε διευκρινίσει το Νέα Κίνα. Επιπλέον, η τοπογραφία της περιοχής με σπήλαια και πορώδεις πέτρες θα συμβάλει σημαντικά στην αποστράγγιση των υδάτων που φαίνεται πως συμβάλει επίσης σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία του FAST.

Στην περιοχή υπάρχουν τρεις λόφοι σε απόσταση 500 μέτρων περίπου μεταξύ τους, δημιουργώντας έτσι μια πεδιάδα ιδανική για την εγκατάσταση του τηλεσκόπιου. Επιπλέον, οι γύρω περιοχή είναι ήσυχη σε επίπεδο ραδιοσυχνοτήτων, μια ακόμη παράμετρος που είναι απαραίτητη για την καλύτερη λειτουργία του.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου