Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2002

Η NASA ανακοίνωσε τα κριτήρια για τους μελλοντικούς «τουρίστες του Διαστήματος»


Λίστα με τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν όσοι ιδιώτες ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), εξέδωσε την Πέμπτη η NASA.

Η υπηρεσία και οι διεθνείς εταίροι της στην κατασκευή του τροχιακού συγκροτήματος θα λαμβάνουν υπόψη τους όχι μόνο την κατάσταση της υγείας και τις ικανότητες των υποψηφίων, αλλά και τη διαγωγή τους στο παρελθόν. Εγκληματίες, χρήστες ναρκωτικών, μέθυσοι, ψεύτες και άτομα με «διαβόητα επαίσχυντη» συμπεριφορά αποκλείονται χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Θα αποκλείονται, επίσης, όσοι δεν μπορούν να διαβάζουν και να μιλούν αγγλικά, καθώς και όσοι είναι μέλη οργανισμών ή υπηρεσιών που θα μπορούσαν να βλάψουν την εμπιστοσύνη του κοινού στον σταθμό και τους κατασκευαστές του.

Τα κριτήρια για τους «τουρίστες» θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα αποδεκτά και από τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στην κατασκευή του ISS -τη Ρωσία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και την Ευρώπη.

Η λίστα, έκτασης εννέα σελίδων, δόθηκε στη δημοσιότητα λιγότερο από δύο μήνες πριν από το ταξίδι του δεύτερου «τουρίστα του Διαστήματος» στον ISS. Όπως μετέδωσε το Space.com, ο Νοτιοαφρικανός εκατομμυριούχος Μαρκ Σάτλγουοθ συμπλήρωσε μία εβδομάδα εκπαίδευσης στο Διαστημικό Κέντρο Johnson, στο Χιούστον, και θα ταξιδέψει στο σταθμό στις 27 Απριλίου.

Η NASA έδωσε τελικά το «πράσινο φως» στον Σάτλγουορθ, αν και είχε αντιδράσει έντονα όταν η Ρωσία αποφάσισε να στείλει τον επιχειρηματία Ντένις Τίτο σε ταξίδι αναψυχής στον ISS. Ο Τίτο φημολογείται ότι είχε πληρώσει 20 εκατ. δολάρια για το εισιτήριό του στη ρωσική υπηρεσία διαστήματος.

Η NASA φαίνεται όμως ότι αποφάσισε τελικά να επιτρέψει την εμπορική αξιοποίηση του σταθμού ακόμα και ως «ξενοδοχείου». «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα φέρουμε σε αμηχανία τους εταίρους μας, προτείνοντας κάποιον που θα ήταν τόσο αμφιλεγόμενος ώστε να αποτελεί προσβολή γι αυτούς να ταξιδεύουν μαζί του» εξήγησε ο Τσαρλς Πρίκορτ, πρώην αστροναύτης και μέλος της ομάδας που συνέταξε τη λίστα των κριτηρίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κριτήρια αυτά είναι παρόμοια με τις απαιτήσεις που έχει η αμερικανική κυβέρνηση από τους υποψηφίους για θέσεις που σχετίζονται με θέματα ασφάλειας.

Η δημοσίευση, πάντως, της λίστας δεν σημαίνει ότι η NASA θα αρχίσει να στέλνει τουρίστες στον ISS άμεσα. Ο Σάτλγουορθ, ο οποίος λέγεται ότι έχει καταβάλει 20 εκατ. δολάρια στη ρωσική υπηρεσία διαστήματος, δεν θα ταξιδέψει στο σταθμό με το διαστημικό λεωφορείο, αλλά με έναν -πολύ πιο «άβολο»- πύραυλο Soyuz.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου