Τρίτη 18 Μαΐου 2004

Κινεζικός διαστημικός σταθμός σε τροχιά έως το 2020


Η Κίνα σκοπεύει να έχει το δικό της επανδρωμένο διαστημικό σταθμό σε τροχιά εντός 15 ετών, επιβεβαίωσε ο «πατέρας» του φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος της χώρας.

Ο Ουάνγκ Γιοντζί αποκάλυψε επίσης ότι το κινεζικό πρόγραμμα επανδρωμένων διαστημικών αποστολών έχει κοστίσει 2,18 δισ. δολάρια τα τελευταία 11 χρόνια -ποσό μηδαμινό σε σχέση με τον προϋπολογισμό της NASA.

Προτεραιότητα είναι τώρα η κατασκευή μόνιμου διαστημικού σταθμού έως το 2020, είπε ο Γιοντζί σε περίπου 100 μαθητές λυκείων από όλη τη χώρα, όπως ανέφερε η εφημερίδα Τα Νέα του Πεκίνου και αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αν και η πρόθεση της Κίνας να αναπτύξει δικό της τροχιακό εργαστήριο ήταν γνωστή, ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωσή του παρέμενε ασαφής.

Το μόνο τροχιακό συγκρότημα που λειτουργεί σήμερα είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, για την συναρμολόγηση του οποίου συνεργάζονται η NASA, η ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), η Ρωσία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς.

Πέρσι τον Οκτώβριο η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα που πραγματοποίησε επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα, έπειτα από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Ο Γιανγκ Λιούι ολοκλήρωσε 14 περιφορές γύρω από τη Γη με την κάψουλα Shenzou V.

Το Shenzhou VI θα εκτοξευτεί και το 2005, αυτή τη φορά με διμελές πλήρωμα, ανακοίνωσε νωρίτερα το Μάιο το Πεκίνο.

Η Κίνα έχει επίσης παρουσιάσει τα σχέδιά της για την εκτόξευση δορυφόρου της Σελήνης το 2006 και την προσελήνωση μη επανδρωμένου σκάφους το 2010. Ένα ακόμα μη επανδρωμένο σκάφος θα φέρει πίσω στη Γη δείγματα σεληνιακού εδάφους γύρω στο 2020.

Το μυστικό διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας ξεκίνησε το 1992, σε στενή συνεργασία με τον στρατό. Σήμερα απασχολεί δεκάδες χιλιάδες άτομα σε περισσότερες από 3.000 εγκαταστάσεις.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου