Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2005

Πρόταση για αποστολή στον Πoσειδώνα με ορίζοντα τριών δεκαετιών


H Boeing σχεδιάζει για λογαριασμό της NASA την πρώτη αποστολή στο μακρινό και άγνωστο Πoσειδώνα και τον ιδιόμορφο δορυφόρο του Τρίτωνα -ένα πρόγραμμα που θα διαρκούσε μια ολόκληρη γενιά. Αν η πρόταση εγκριθεί από τη NASA και το αμερικανικό Κογκρέσο, ένα μητρικό σκάφος με διερευνητικές συσκευές θα αναχωρήσει το 2016 και θα ολοκληρώσει την ομηρική αποστολή το 2033.

Το προτεινόμενο σκάφος, σε μέγεθος λεωφορείου, έχει βάρος 36 τόνους και θα εκτοξευόταν σε δύο τμήματα, που θα συνδέονταν σε τροχιά. Εφοδιασμένο με πυρηνικό αντιδραστήρα και κινητήρα ιόντων, ώστε να μπορέσει να διασχίσει το Ηλιακό Σύστημα, θα περνούσε από το Δία το 2020 για παρατηρήσεις αλλά και για να κερδίσει ταχύτητα, και τελικά θα έφτανε στο σύστημα του Πλούτωνα το 2029 για να ξεκινήσει την κύρια αποστολή.

Μέχρι σήμερα μόνο ένα σκάφος, το Voyager 2, έχει ρίξει μια έστω περαστική ματιά στον γαλάζιο Πoσειδώνα, τον όγδοο πλανήτη του Ηλιακού συστήματος, ανάμεσα στον Ουρανό και τον Πλούτωνα, σε απόσταση 4,5 δισ. χιλιομέτρων από τον Ήλιο. Ο παγωμένος πλανήτης είναι ένας γίγαντας από αέριο και, όπως ο Κρόνος, διαθέτει δακτυλίους.

Η παχιά ατμόσφαιρα, βυθισμένη σχεδόν στο απόλυτο σκοτάδι, είναι μονίμως ταραγμένη από ανέμους που πνέουν με σχεδόν υπερηχητικές ταχύτητες. Μόνο σταθερό χαρακτηριστικό είναι μια γιγάντια σκοτεινή καταιγίδα, όπως η χαρακτηριστική κόκκινη κηλίδα του Δία.

Ο μεγαλύτερος από τους οκτώ γνωστούς δορυφόρους, ο Τρίτωνας, είναι πιθανότατα ένα ξένο σώμα που παγιδεύτηκε σε τροχιά. Προέρχεται πιθανότατα από τη ζώνη του Κούιπερ, έναν δακτύλιο γεμάτο αστεροειδείς. Είναι γεωλογικά ενεργός με έντονες αντιθέσεις στην επιφάνεια και, όπως κατέγραψε το Voyager, διαθέτει θερμοπίδακες αζώτου.

Το σκάφος, όπως παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας που ολοκληρώθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, θα απελευθερώσει το 2029 δύο εξερευνητικές συσκευές που θα καταδυθούν στη φονική ατμόσφαιρα του Πλούτωνα και θα μεταδώσουν δεδομένα για όσο λειτουργούν.

Περιλαμβάνει επίσης ένα μικρότερο σκάφος που θα προσεδαφιστεί στον Τρίτωνα. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα που θα απαιτήσει πολύ καύσιμο: το φεγγάρι δεν διαθέτει ατμόσφαιρα, οπότε δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλεξίπτωτα.

Η αποστολή εκτιμάται ότι θα κόστιζε 3-4 δισ. δολάρια, περίπου όσο και η αποστολή Cassini που βρίσκεται σήμερα στο σύστημα του Κρόνου.

«Είναι μια αποστολή 18 ετών, αλλά υπάρχει και όλος ο προηγούμενος χρόνος -ακόμα δέκα χρόνια για την προώθηση στη NASA και το Κογκρέσο και να γίνει ο λεπτομερής μηχανικός σχεδιασμός» σχολιάζει στον ανταποκριτή του BBC ο Μπέρνι Μπίνστοκ της Boeing.

«Θα καταλάμβανε επίσης ολόκληρη την καριέρα της ομάδας της αποστολής» προσθέτει.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου