Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2007

Θύμα δολοφονικής επίθεσης γνωστός Αρμένιος δημοσιογράφος στην Τουρκία


Δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο μαχητικός δημοσιογράφος και εκδότης της αρμενικής εφημερίδας Αγκος, Χραντ Ντινκ. O Αρμένιος δημοσιογράφος βρισκόταν στο στόχαστρο των εθνικιστικών κύκλων της γειτονικής χώρας και πρόσφατα είχε δικαστεί για προσβολή του τουρκισμού. Συνελήφθησαν και ανακρίνονται δύο ύποπτοι.

Πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι στην Τουρκία χαρακτηρίζουν τη δολοφονία «σημείο καμπής» στην πορεία εκδημοκρατισμού και ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της χώρας Εκτιμούν ότι η δολοφονία θα έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις από αυτές που είχαν οι δολοφονίες του Ουγούρ Μουμτζού στη δεκαετία του 90 και του Αμπντί Ιπεκτσί στην δεκαετία του 70.

Η δολοφονία του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου καταδικάζεται από τη διεθνή κοινότητα. Συλλυπητήρια φθάνουν από ξένες κυβερνήσεις και εκκλήσεις για άμεσα διαλεύκανση. Μεγάλη ανησυχία εκφράζουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Το βράδυ επρόκειτο να οργανωθεί πορεία διαμαρτυρίας στην Πόλη από την πλατεία Ταξίμ έως τα γραφεία της εφημερίδας Αγκος.

Τη δολοφονία του Ντινκ καταδίκασε έντονα η Αρμενία, καλώντας τις τουρκικές Aρχές να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Παράλληλα, ο Πατριάρχης των Αρμενίων της Τουρκίας Μεσρόμπ Β κατήγγειλε τη «στυγερή δολοφονία, εμφορούμενη από μίσος και απέχθεια» του 53χρονου δημοσιογράφου και κήρυξε 15νθήμερο πένθος

Όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, o Χραντ Ντινκ δέχθηκε επίθεση από ένοπλο ή ενόπλους μπροστά στα γραφεία της εφημερίδας του στην περιοχή Σισλί της Κωνσταντινούπολης. Δέχθηκε συνολικά τρεις σφαίρες στο κεφάλι και το λαιμό. Η αστυνομία αναζητά ως βασικό ύποπτο ένα άτομο 18-19 ετών.

Τη δολοφονία καταδίκασε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου συνιστά επίθεση στην ενότητα της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι σημαντικό το γεγονός ότι η δολοφονία διαπράχθηκε τη στιγμή που σε ορισμένες χώρες είναι στην επικαιρότητα η υπόθεση της δήθεν γενοκτονίας των Αρμενίων».

«Καμία αιματηρή προβοκάτσια, κανένας σκοτεινός κύκλος και κανένα προδοτικό σχέδιο δεν θα μπορέσει να αλλοιώσει την ενότητά μας» είπε ο Ερντογάν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. «Η επίθεση αυτή στρέφεται εναντίον της ενότητάς μας ως έθνους. Οι σφαίρες έχουν για στόχο τη σταθερότητα, την ελεύθερη σκέψη και τη δημοκρατική μας ζωή» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος ανέφερε πως έχουν συλληφθεί δύο ύποπτοι, δίχως να αναφερθεί περαιτέρω. «Διερευνούμε όλες τις πλευρές αυτού του εγκλήματος» είπε και προσέθεσε πως εξουσιοδότησε τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης να αναλάβουν την υπόθεση για την άμεση διαλεύκανσή της.

Αργότερα, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Μουαμέρ Γκιουλέρ διευκρίνισε ότι συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίλυση της υπόθεσης, έχουμε αποδείξεις».



Ποιος ήταν ο Χραντ Ντινκ

Ο Χραντ Ντινκ γεννήθηκε το 1954 στη Μαλάτια της ανατολικής Τουρκίας, περιοχή με σημαντικό πληθυσμό Αρμενίων στο παρελθόν. Το 1996 ίδρυσε στην Κωνσταντινούπολη τη μειονοτική αρμενική εφημερίδα Αγκος και με τη δράση του προσπάθησε να προωθήσει την ιδέα της συμφιλίωσης των Τούρκων με το ιστορικό τους παρελθόν όσων αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων και κατ επέκταση τη συμφιλίωση του αρμενικού και του τουρκικού στοιχείου της χώρας.

Η αναμόχλευση ωστόσο των γεγονότων του 1915, θέμα ταμπού για την πλειονότητα των Τούρκων, πυροδότησε εθνικιστικά ανακλαστικά εις βάρος του Χραντ Ντινκ και του στοίχισε μία καταδίκη το 2005 για προσβολή της τουρκικής εθνικής ταυτότητας. Μετά την καταδίκη του, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ενδεικτικό της δυσμενούς κατάστασης που βίωνε και των πιθανών απειλών που δεχόταν ήταν το τελευταίο άρθρο του στην Αγκος, στις 10 Ιανουαρίου. Σε αυτό Αρμένιος δημοσιογράφος ανέφερε ότι ζούσε υπό καθεστώς τρόμου και δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Τουρκία.



Η ΕΕ ζητά διαλεύκανση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τις τουρκικές αρχές να διαλευκάνουν τις συνθήκες δολοφονίας του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ. Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε ότι η δολοφονία υπήρξε «ωμή πράξη βίας για την οποία ένοιωσε δυσάρεστη έκπληξη και βαθιά λύπη».

«Ο Ντινκ υπήρξε ένας άνθρωπος που έκανε εκστρατεία για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία» επισήμανε ο Όλι Ρεν, ο οποίος κατά το παρελθόν επέκρινε δριμύτατα το τουρκικό κράτος για τη δικαστική δίωξη του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου.

«Έχω εμπιστοσύνη ότι οι αρχές της Τουρκίας θα διεξάγουν ενδελεχή έρευνα για το έγκλημα, παραπέμποντας στη Δικαιοσύνη τους δράστης» σημείωσε.

Από την Αθήνα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ.Παπανδρέου επισήμανε πως η δολοφονία του Χραντ Ντικ είναι μία πράξη βίας που αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειες που γίνονται για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

«Ο Χραντ Ντίκ, είναι θύμα του φανατισμού εκείνων των δυνάμεων που επιδιώκουν τον σκοταδισμό» σημείωσε, καλώντας τις τουρκικές Αρχές να προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος και την παραπομπή των δραστών στη Δικαιοσύνη.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου