Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008

O «Αγγελιαφόρος» της NASA πλησιάζει τη γειτονιά του Ερμή


Το Messenger της NASA θα γίνει τη Δευτέρα το πρώτο διαστημικό σκάφος που πραγματοποιεί κοντινό πέρασμα από τον Ερμή τα τελευταία 33 χρόνια. Οι επιστήμονες περιμένουν έναν καταιγισμό νέων δεδομένων για τον μικρό, καυτό πλανήτη.

Στις 21.04 ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα, το σκάφος θα περάσει σε απόσταση 200 χλμ από τη βραχώδη επιφάνεια του Ερμή. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμα κοντινά περάσματα τον Οκτώβριο του 2008 και το Σεπτέμβριο του 2009, πριν το σκάφος τεθεί σε μόνιμη τροχιά γύρω από τον πλανήτη το 2011.

«Νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε μεγάλες εκπλήξεις» δήλωσε ο Φέιθ Βίλας, ένας από τους επιστήμονες της αποστολής, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Όπως αναφέρει το Reuters, το Messenger θα μεταδώσει 1.200 φωτογραφίες και θα πραγματοποιήσει τις πρώτες μετρήσεις της χημικής και ορυκτολογικής σύστασης της επιφάνειας. Θα μελετήσει επίσης το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη καθώς και την εσωτερική του δομή.

Ο Ερμής, η Αφροδίτη και ο Αρης αποτελούν την οικογένεια των συμπαγών πλανητών του Ηλιακού Συστήματος. Μετά τον «εξοστρακισμό» του Πλούτωνα από τη λίστα των πλανητών, ο Ερμής είναι πλέον ο μικρότερος από τους οκτώ πλανήτες.

Είναι επίσης ο πλησιέστερος στον Ήλιο, γεγονός που δημιουργεί τεράστιες διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα. Το έτος του πλανήτη διαρκεί μόλις 88 γήινες ημέρες, ενώ η μέση απόστασή του από τον Ήλιο είναι 58 εκατ. χιλιόμετρα, τρεις φορές μικρότερη από την απόσταση Γης-Ήλιου.

Ο Ερμής είναι επίσης ο πυκνότερος από τους πλανήτες, με έναν τεράστιο πυρήνα σιδήρου να αντιστοιχεί στο 60% της μάζας του.

Το πέρασμα της Δευτέρας θα είναι η πρώτη επίσκεψη στον Ερμή από τον Μάρτιο του 1975, όταν το Mariner 10 πραγματοποίησε τρία κοντινά περάσματα και φωτογράφησε το ένα ημισφαίριο. Το άλλο ημισφαίριο θα χαρτογραφηθεί από το Messenger για πρώτη φορά.

Το Messenger εκτοξεύτηκε το 2004 σε μια αποστολή που θα διαρκέσει τουλάχιστον εξήμισι χρόνια. Το συνολικό κόστος εκτιμάται στα 446 εκατ. δολάρια.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου