Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Ο μικρότερος γνωστός εξωπλανήτης είναι λίγο μεγαλύτερος από τη Γη


Το γαλλικό διαστημικό τηλεσκόπιο Corot ανακάλυψε τον μικρότερο γνωστό πλανήτη εκτός του Ηλιακού Συστήματος, ένα σώμα λιγότερο από δύο φορές μεγαλύτερο από τη Γη.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 300 εξωπλανήτες, ωστόσο οι περισσότεροι είναι γίγαντες αποτελούμενοι από αέρια όπως ο Δίας και ο Κρόνος.

«Για πρώτη φορά, έχουμε ανιχνεύσει πέρα από κάθε αμφιβολία έναν πλανήτη που είναι βραχώδης όπως η Γη μας» δήλωσε ο Μάλκολμ Φριντλούντ, μέλος της αποστολής Corot στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Ο πλανήτης «Corot-Exo-7b» όχι μόνο ανήκει στην ίδια τάξη μεγέθους με τη Γη, αλλά περιφέρεται και γύρω από ένα άστρο παρόμοιο με τον Ήλιο.

Σίγουρα όμως είναι αφιλόξενος για τη ζωή: Βρίσκεται τόσο κοντά στο μητρικό του άστρο ώστε το έτος του διαρκεί μόλις 20 γήινες ώρες και η θερμοκρασία στην επιφάνειά του φτάνει τους 1.000-1500 βαθμούς Κελσίου.

Η πυκνότητα του πλανήτη παραμένει άγνωστη, ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η επιφάνειά του καλύπτεται είτε από λάβα είτε από ένα μείγμα πετρωμάτων και νερού.

Ο Corot-Exo-7b ανιχνεύθηκε έμμεσα, την ώρα που περνούσε μπροστά από το μητρικό του άστρο και μείωσε έτσι λίγο τη φωτεινότητά του όπως καταγράφεται από τη Γη.

Την ανακάλυψη υπογράφουν αστρονόμοι του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου Lesia στο Παρίσι και του Ινστιτούτου Διαστημικής Αστροφυσικής επίσης στη γαλλική πρωτεύουσα.

Στη γαλλική αποστολή Corot συμμετέχουν η ESA, η Αυστρία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Βραζιλία.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου