Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Πάγος κρύβεται στην καρδιά αστεροειδή


Επιστήμονες χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο χρηματοδοτούμενο από τη NASA ανακάλυψαν παγωμένο νερό και οργανικές ενώσεις με βάση τον άνθρακα στην επιφάνεια ενός αστεροειδούς.

Άρθρο της ΝΑΣΑ μεταφρασμένο από τον χρήστη του tvxs, tsene

Τα δεδομένα της ανακάλυψης του παγωμένου μίγματος που βρίσκεται και κατέχει μία από τη μεγαλύτερη ζώνη αστεροειδών, προτείνουν ότι μερικοί αστεροειδείς, μαζί με ομοειδή ουράνια σώματα, κομήτες, ήταν αυτά που μετέφεραν νερό σε μια αρχέγονη Γη.

“Για μεγάλο χρονικό διάστημα η σκέψη ήταν ότι δεν θα μπορούσες να βρεις ούτε μια σταγόνα νερό σε ολόκληρη τη ζώνη των αστεροειδών,” αναφέρει ο Don Yeomans, ο διευθυντής του Near-Earth Object Program Office της NASA στο Jet Propulsion Laboratory στην Pasadena, Calif.”Σήμερα γνωρίζουμε ότι όχι μόνο μπορείτε να ικανοποιήσετε την δίψα σας, αλλά μπορείτε απλά να γεμίσετε κάθε πισίνα που υπάρχει στη Γη – και κάτι παραπάνω.”

Η ανακάλυψη είναι αποτέλεσμα 6ετούς παρατήρησης του αστεροειδούς 24 Themis από τον αστρονόμο Andrew Rivkin του Πανεπιστημίου John Hopkins Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Laurel, Maryland. Ο Rivkin μαζί με τον Joshua Emery του Πανεπιστημίου του Tennessee στο Knoxville, χρησιμοποιούσαν τις εγκαταστάσεις του Υπέρυθρου Τηλεσκόπιου της NASA για να κάνουν μετρήσεις του αστεροειδή σε επτά διαφορετικές περιπτώσεις από το 2002. Ανάμεσα στα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν υπήρχε η συνεχής υπέρυθρη ένδειξη παγωμένου νερού και οργανικά υλικά με βάση τον άνθρακα.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι κάπως εκπληκτικά γιατί πίστευαν ότι το Themis, που περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο μόλις στα 479 εκατομμύρια χιλιόμετρα (297 εκατομμύρια μίλια), ήταν πολύ κοντά στην φλογερή πηγή του ηλιακού συστήματος για να περιέχει παγωμένο νερό που παρέμεινε από την προέλευση του ηλιακού συστήματος 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Τώρα, η αστρονομική κοινότητα γνωρίζει καλύτερα. Η έρευνα βοήθησε να ξαναγραφεί το βιβλίο για τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος και την φύση των αστεροειδών.

“Αυτό είναι συναρπαστικό γιατί μας δίνει γνώσεις για το παρελθόν μας – και το πιθανόν μέλλον μας,” αναφέρει ο Yeomans. “Αυτή η έρευνα υποδεικνύει ότι όχι μόνο οι αστεροειδείς είναι πιθανές πηγές πρώτων υλών, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν σταθμοί ανεφοδιασμού και να δημιουργηθούν πηγάδια με νερό για μελλοντική διαπλανητική εξερεύνηση.”

Τα ευρήματα των Rivkin και Emory επιβεβαιώθηκαν από μια ομάδα με επικεφαλής τον Humberto Campins στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριδα στο Ορλάντο.

Η NASA εντοπίζει, ανιχνεύει και χαρακτηρίζει αστεροειδείς και κομήτες που περνούν κοντά στη Γη χρησιμοποιώντας επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια. Το Near-Earth Object Observations Program, ονομάζεται κοινώς “Φύλακας του Διαστήματος”, ανακαλύπτει αυτά τα αντικείμενα, χαρακτηρίζει ένα υποσύνολο από αυτά, και σχεδιάζει τις τροχιές τους για να προσδιορίσει αν κάποιο από αυτά μπορεί μελλοντικά να είναι επικίνδυνο για τον πλανήτη μας.

Το JPL διαχειρίζεται το Γραφείο του Near-Earth Object Program για λογαριασμό του Science Mission Directorate της NASA στην Ουάσινγκτον. Το JPL είναι τμήμα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια στην Πασαντένα.


Πηγή: NASA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου