Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Στο έλεος των ναρκωτικών το Αφγανιστάν


Το 8% των Αφγανών έχει πρόβλημα εξάρτησης από κάποια ναρκωτική ουσία, ποσοστό διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος (UNODC), το οποίο εκφράζει την ανησυχία του για το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, περίπου ένα εκατομμύριο Αφγανοί ηλικίας 15 ως 64 ετών έχουν κάποιο πρόβλημα εθισμού, συχνά στο όπιο και την ηρωίνη, αλλά δεν διαθέτουν τα μέσα για να ακολουθήσουν κάποια θεραπεία. Η έκθεση επισημαίνει πως μόνο το 10% των χρηστών, που πήραν μέρος στην έρευνα, ακολούθησαν κάποια θεραπεία, αν και το 90% παραδέχτηκε ότι τη χρειαζόταν.

Κέντρα απεξάρτησης υπάρχουν στις 21 από τις συνολικά 34 επαρχίες της χώρας και έχουν τη δυνατότητα να περιθάλψουν λίγα περισσότερα από 10.000 άτομα, σύμφωνα με τον Αφγανό υφυπουργό για τον σχεδιασμό στρατηγικής με στόχο την καταπολέμηση των ναρκωτικών, Ibrahim Azhar.

«Έπειτα από τρεις τραυματικές δεκαετίες λόγω του πολέμου, η απεριόριστη πρόσβαση σε ναρκωτικά σε καλή τιμή και η περιορισμένη πρόσβαση σε θεραπείες δημιούργησαν ένα σημαντικό και αυξανόμενο πρόβλημα εθισμού στο Αφγανιστάν», σημειώνει ο εκτελεστικός διευθυντής του UNODC Antonio Maria Costa.

Ο αριθμός των τακτικών χρηστών οπίου στο Αφγανιστάν, τον πρώτο παραγωγό οπίου στον κόσμο, αυξήθηκε κατά 53% τα τελευταία πέντε χρόνια, από τους 150.000 στους 230.000. Ταυτοχρόνως ο αριθμός των χρηστών ηρωίνης υπερδιπλασιάστηκε, από 50.000 σε 120.000. Ακόμα, η έκθεση επισημαίνει πως οι Αφγανοί είναι επίσης εθισμένοι στην κάνναβη, στα παυσίπονα και τα ηρεμιστικά, χρησιμοποιώντας τα ως «ένα είδος αυτοθεραπείας ενάντια στις κακουχίες της ζωής».

«Στο Αφγανιστάν, η αύξηση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά ακολούθησε τον υπερβολικό ρυθμό παραγωγής οπίου», προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Costa.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου