Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Η σύνοδος της Μπανγκόκ για το κλίμα: στόχοι και προοπτικές


Πότε θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις της Μπανγκόκ;

Η νέα σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα θα διεξαχθεί στις 3 με 8 Απριλίου 2011 στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κυβερνήσεων, της βιομηχανίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η σύνοδος της Μπανγκόκ θα επικεντρωθεί στη δημιουργία κοινού πλαισίου για την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας  μείωσης των εκπομπών.


Ποιοί θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις;

Οι συμμετέχοντες θα προέρχονται από 173 χώρες και θα φτάσουν τους 1.500.





Ποια ήταν η έκβαση της Συνόδου του Κανκούν;

Μετά την αποτυχία της Κοπεγχάγης, στο Κανκούν σημειώθηκε πρόοδος στα εξής σημεία:

- Ανάγκη συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C, αφήνοντας δηλαδή ανοιχτό το ενδεχόμενο επίτευξης του στόχου 1,5°C.

- Αναγνώριση του «κενού γιγατόνων», δηλαδή της διαφοράς ανάμεσα στις (ανεπαρκείς) μειώσεις εκπομπών που είχαν υποσχεθεί στην Κοπεγχάγη και τις μειώσεις που απαιτούνται για να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας υπό τους 2°C.

- Σύσταση ειδικού Ταμείου για το Κλίμα για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών ($100 δις ετησίως ως το 2020), χωρίς όμως να καθοριστούν τρόποι και πηγές χρηματοδότησης.

- Συμφωνία για την προστασία των τροπικών δασών του πλανήτη.



Ποιες είναι οι προσδοκίες για τη Μπανγκόκ;

Η βασική επιδίωξη για τη Μπανγκόκ είναι η πρόοδος και η εξέλιξη των συμφωνηθέντων στο Κανκούν. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να χτίσουν τις βάσεις για μια νέα συμφωνία σε ό,τι αφορά τις εκπομπές ρύπων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η υπογραφή δεσμευτικού κειμένου πριν τη λήξη του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 2012.Παράλληλα, στόχος είναι η προετοιμασία των διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.



Τι θα γίνει μετά τη Μπανγκόκ;

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τον Ιούνιο στη σύνοδο της Βόννης στη Γερμανία. Οι ελπίδες για τελική συμφωνία εναποτίθενται στη σύνοδο του Ντέρμπαν που θα ακολουθήσει.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου