Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΙΑΕΑ: "Υπάρχει πάντα η απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας"


Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι οι προσπάθειες των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν την απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας.


Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο σε μια σύνοδο για την καταπολέμηση της πυρηνικής τρομοκρατίας δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι μεγάλη πρόοδος έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της απειλής, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα».

Ο Αμάνο δήλωσε ακόμη ότι η Σύμβαση για τη Φυσική Προστασία των Πυρηνικών Υλικών, που επιτεύχθηκε το 2005, δεν έχει τεθεί σε ισχύ, διότι δεν την έχουν επικυρώσει αρκετές κυβερνήσεις. Η σύμβαση καθορίζει τα μέτρα για την προστασία των πυρηνικών υλικών για πολιτική χρήση και την αποτροπή της κλοπής τους από τρομοκράτες.

Τέλος, προειδοποίησε για τον μεγάλο κίνδυνο ότι οι τρομοκράτες μπορούν να πυροδοτήσουν μια λεγόμενη βρώμικη βόμβα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει συμβατικά εκρηκτικά για να διασπείρει πυρηνικά ή ραδιενεργά υλικά σε κατοικημένες περιοχές.




Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου