Πέμπτη 9 Μαΐου 2002

Ο Αντινόρι παραδέχεται εμμέσως την εμπλοκή του στις τρεις κυοφορίες ανθρώπινων κλώνων


Την ανάμειξή του ως «επιστημονικός συντονιστής» στην αμφιλεγόμενη υπόθεση κυοφορίας ανθρώπινων κλώνων από τρεις γυναίκες επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο Σεβερίνο Αντινόρι, αν και ο πρώην συνεργάτης του Πάνος Ζαβός εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες περί της εγκυρότητας των ισχυρισμών του Ιταλού γυναικολόγου.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την -ανεπιβεβαίωτη μέχρι στιγμής- ανακοίνωσή του πως τρεις γυναίκες κυοφορούν ανθρώπινους κλώνους, ο Σεβερίνο Αντινόρι απέφυγε και πάλι να αποκαλύψει ουσιώδεις πληροφορίες που αφορούν στο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα, περιοριζομένος να δηλώσει πως οι έγκυες βρίσκονται καλά στην υγεία τους.


Έβαλε το χέρι του...

Ωστόσο, φέρεται να επιβεβαίωσε για πρώτη φορά πως ο ίδιος εμπλέκεται προσωπικά στο εγχείρημα. Η παραδοχή ήλθε βέβαια δια της... πλάγιας οδού, δεδομένου πως η ανθρώπινη κλωνοποίηση απαγορεύεται αυστηρά από το νόμο, επισύροντας βαρύτατες ποινές.

Αλλωστε, ο ίδιος έχει κληθεί ήδη από δικαστήριο της Ρώμης να καταβάλει χρηματικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για τις αμφιλεγόμενες θέσεις του, ενώ απειλείται με διαγραφή από τον ιταλικό Ιατρικό Σύλλογο στην περίπτωση που κλωνοποιήσει ανθρώπινο έμβρυο.

«Δεν έχω εμπλοκή στις τρεις αυτές εγκυμοσύνες· ακόμη, όμως, και εάν είχα δεν θα το ανακοίνωνα» τόνισε ο Ιταλός γυναικολόγος σε μία δήλωση που αποτελεί σαφέσταση ένδειξη πως έχει ενεργό συμμετοχή στο εγχείρημα συντονίζοντας διεθνή ομάδα επιστημόνων, ειδικευμένων στον κλωνισμό.

Αν και προ ενός μηνός ο Ιταλός γυναικολόγος είχε κάνει λόγο για μία γυναίκα, η οποία μετέχει στο πρόγραμμα ανθρώπινης κλωνοποίησης, στη συνέχεια επανήλθε με νεότερες πληροφορίες, αποκαλύπτοντας μέσω της ιταλικής κρατικής τηλεόρασης πως είναι τρεις οι έγκυες που κυοφορούν ανθρώπινους κλώνους. Κατά τον ίδιο, οι δύο βρίσκονται στη Ρωσία και η τρίτη σε κάποιο ισλαμικό κράτος.



Αμφιβάλλει ο Ζαβός

Ωστόσο, ο Κύπριος πρώην συνεργάτης του, Πάνος Ζαβός, εξέφρασε την Τετάρτη αμφιβολίες περί της εγκυρότητας των ισχυρισμών του Σεβερίνο Αντινόρι όσον αφορά κυοφορία ανθρώπινων κλώνων από τις τρεις γυναίκες.

«Κανένα μέλος της αρχικής μας ομάδας δεν συνεργάζεται πλέον με τον Αντινόρι» δήλωσε ο Ζαβός στην αγγλόφωνη κυπριακή εφημερίδα Cyprous Mail. «Ισχυρίζεται ότι εγώ είχα κάποια ανάμειξη με τον ίδιο στο πρόγραμμα, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν πιστεύω κανέναν εκ των ισχυρισμών του» υπογράμμισε ο Κύπριος επιστήμονας.

Το αμφιλεγόμενο πρώην δίδυμο Αντινόρι-Ζαβός είχε προκαλέσει κύμα εντονότατων διαμαρτυριών, αλλά και φόβου, στην επιστημονική κοινότητα όταν προ ενός έτους είχαν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην πρώτη ανθρώπινη κλωνοποίηση.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου